Пътищата, мостовете и железопътните линии, строени по стандартите за проектиране

...
Пътищата, мостовете и железопътните линии, строени по стандартите за проектиране
Коментари Харесай

Екстремните горещини се превръщат в бич за строителството

Пътищата, мостовете и железопътните линии, строени по стандартите за планиране от 20-и век, стартират да се деформират от рисковите горещини, обхванали света. Електропреносните мрежи, постройките и охладителните системи също са под голямо напрежение.    Стандартите за планиране не съумяват да се оправят със стоплянето на климата, споделят инженери и строителни специалисти пред WSJ. Те упорстват клиентите им да влагат в решения, които да създадат съществуващите здания по-хладни, като в същото време регистрират разноските за бъдещи горещи талази.    " Съединени американски щати не са готови за това, което сме имали до момента, да не приказваме за още по-екстремни феномени ", споделя Адам Джафе, старши инженер по материалите в Arup, световна компания за планиране и архитектура.    През целия юли рекордни температури изпепелиха южната половина на Съединени американски щати, Южна Европа, Централен Китай и Източна Азия. Според локални вести горещините са предизвикали спирания на електрозахранването в няколко страни и са компрометирали пътища в редица американски щати като Юта, Луизиана, Уисконсин и Тексас.   

Когато пътищата всмукват топлината, асфалтът, който се употребява за над 90% от пътищата в Съединени американски щати, стартира да се топи и деформира, образувайки неравности и вълнички по пътната настилка. Това води до проблеми при шофиране, по-голям разход на гориво, повече нездравословни излъчвания и по-високи разноски за поддръжка на транспортните средства, изяснява Имад Ал-Кади, шеф на Центъра за превоз в Илинойс към Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн. 
  При бетонните автомагистрали стоманените съединения, предопределени да разрешават на повърхностите да се уголемяват, с цел да се предотвратят пукнатини, също могат да се повредят, в случай че пътното платно се нагорещи прекалено много.    Но до момента в който компрометираните пътища са относително лесни за разкриване и корекция, въздействието на топлината върху здания, тръби и електрически уреди е по-малко явно. Според Илейн Галахър Адамс, проектант и началник на решенията за здания с нулеви излъчвания в Arcadis, компания за планиране и съвещания, рисковата топлота с времето износва постройките и може да докара до съществени разноски за ремонт. Уплътнителите и лепилата на полимерна основа, които поддържат тръби, прозорци и градивни връзки, са материалите, които са най-уязвими на топлота, и когато се напукат, това може да докара до мощни течове на вода.   

Температурите, на които са изложени те, могат да бъдат доста по-високи от тези на въздуха. Ако на открито е 40 градуса, някои сградни фасади, изложени на слънце, могат да доближат над 50. 
Екстремните горещини също по този начин основават опасности за металните и бетонните материали, употребявани в строителството. Високите температури да вземем за пример уголемяват стоманените плочи и стоманените греди, употребявани в строителните планове в целия район на Финикс, споделя пред WSJ Реймундо Ернандес, представител на локалната организация Bricklayers and Allied Craftworkers Local 3, която съставлява синдикалните служащи в Аризона и Ню Мексико. Това затруднява служащите при вграждането на гредите в бетонни блокове и стени и може да докара до проблеми на по-късен стадий, прибавя той: " Когато поставяте гредите в бетона, а е толкоз горещо, те набъбват повече и се получават пукнатини в стените. "     Екстремните горещини принуждават някои строители да прибавят кофи с лед към бетона и разтвора, с цел да оказват помощ за вярното им сгъстяване, и възнамеряват изливането през нощта, когато температурата се намаляват до някакви търпими стойности, изяснява и Мат Гилиланд, управител по риска в основаната във Финикс компания Willmeng Construction.    Свръзките, които държат мостовете, също се уголемяват по време на горещините, което затруднява строителните и ремонтните работи. " Различните детайли могат да се реалокират с няколко сантиметра според от времето ", споделя Гилиланд. " Може да го монтирате сутринта, а когато настъпи моментът да го поставите следобяд, да имате проблем ".   

Архитекти настояват, че небостъргачите от стъкло и стомана, които преобладават в доста градски региони в западните страни, са изключително несъответствуващи за справяне с повишението на световните температури. Често те са неприятно изолирани и се нуждаят от солидни системи за изстудяване, които ще би трябвало да бъдат осъвременени с повишението на външните температури. 
Сградите със стъклени фасади също по този начин отразяват слънчевата светлина и способстват за резултата на градския топлинен остров - събитие, при което здания, пътища и други повърхности гълтам и още веднъж излъчват слънчевата топлота. По този метод градовете се трансформират в " острови " с по-високи температури спрямо по-зелените отдалечени региони.      За да могат климатиците да работят по време на бъдещи рискови горещини, откривателите споделят, че системите ще би трябвало да станат по-енергийно ефикасни. Според изследване на откриватели от Университета на Мериленд и Университета " Пърдю " в случай че междинните световни температури се покачат с 2 градуса по Целзий, търсенето на изстудяване през лятото ще нарасне с 13% по отношение на настоящето натоварване в Съединени американски щати. Без усъвършенствания в технологиите за изстудяване доста семейства в страната биха могли да останат до 14 дни без климатик заради спиране на електрозахранването, пишат създателите на проучването, представени от WSJ.    По време на горещата вълна през 2021 година в Британска Колумбия да вземем за пример са се развалили повече от 400 трансформатора, което е повлияло на действието на охладителните системи в домовете, предприятията и институциите в доста елементи на щата, излиза наяве от отчет на Канадския институт за климата, изследователска организация с нестопанска цел.   

Според Джордж Караянис, специалист по инженерна и сериозна инфраструктура в Resilience First, бизнес мрежа, основана в Лондон, адаптирането към изменението на климата слага бизнеса, комуналните услуги и притежателите на парцели пред някои сложни и скъпи решения. 
Едно от последните изследвания открива, че усилването на рисковите горещини в Обединеното кралство и Европа може да усили годишните разноски за употреба и поддръжка на пътищата и железопътните системи до 5,4 милиарда $ до 2100 година, според от това какъв брой се затопля атмосферата.     Караянис е безапелационен, че ще бъде прекомерно скъпо да се актуализира цялата световна инфраструктура, която не е подготвена за рисковите горещини и други закани, подбудени от изменението на климата. Вместо това, споделя той, политиците и фирмите ще би трябвало да изградят по-добри системи за реагиране и възобновяване в изключителни метеорологични обстановки, като в същото време дадат приоритет на най-неотложната рационализация.    " По-голямата част от съществуващата ни инфраструктура е проектирана въз основа на междинни температури отпреди 60-80 години ", изяснява той, " само че това не са изискванията, пред които сме изправени през днешния ден. "          
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР