Първото заседание на КСНС бе през май 2017 г по

...
Първото заседание на КСНС бе през май 2017 г по
Коментари Харесай

Президентът свиква КСНС за националната сигурност вместо за енергетиката

Първото съвещание на КСНС бе през май 2017 г по тематиката е " Рискове и закани за националната сигурност на Република България и нужни ограничения за нейното подсилване "

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Политиците въоръжават армията с поредна тактика

Консултативният съвет по национална сигурност към президента даде обещание военна рационализация " по европейски пример "
9 яну 2018
Президентът отново събира политиците поради армията

Консултативният съвет по национална сигурност при президента ще разисква общата защита на Европейски Съюз
8 яну 2018 Президентът Румен Радев привиква Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на 19 април, а оповестената тематика е " Актуални опасности и закани за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими ограничения ". Очевидно нещо е наложило смяна на първичните му планове да събере съвета поради идната договорка с ЧЕЗ.

Първоначалните планове

" Смятам за основателно да бъде призован Консултативен съвет по националната сигурност, на който да бъдат прегледани въпросите за енергийната сигурност на страната ", сподели президентът на 14 март, по време на посещаване на " Специални сили " в Пловдив - аудиенция, останала в историята с прословутото му коремно възлизане. Тогава президентът посочи, че КСНС е плануван за втората половина на април, а на 20 март зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов издаде съответната дата пред Българска национална телевизия - 24 април. Тогава той сподели, че се надява да се разиска договорката за ЧЕЗ, с цел да спрат спекулациите. " Правителството дължи на българския народ отговори каква е схемата на финансиране на договорката за ЧЕЗ и също по този начин по какъв метод тази договорка получи политическа поддръжка. Защото всички знаем, че без такава, сходна компания не може да получи банково финансиране ", разяснява в Пловдив още Радев и за следващ път сподели, че той не е получавал информация от службите. " Смея да кажа и го настоявам изрично, че досега аз нямах информация по този въпрос. Изрично настоях да получа такава от способените органи, която регулярно е изпращана до държавното управление. Ето за какво считам за основателно да бъде призован и Консултативен съвет по националната сигурност ", съобщи президентът тогава.

Какво се промени

Междувременно обаче се случиха няколко неща. По гледище на Българска социалистическа партия в Народното събрание беше основана краткотрайна комисия по случая с ЧЕЗ, която има за период един месец да изследва проблема. Той изтича в края на месеца и щеше да се размине във времето с хипотетичния КСНС. В четвъртък ръководителят й Жельо Бойчев сподели, че поради размера на информацията ще изиска работата да продължи с още един месец. На последното й съвещание на 3 април министърът на финансите Владислав Горанов пък разгласи, че страната се е отказала да взе участие в договорката.
На идващия ден държавното управление предложи на президента да издаде декрет за нов мандат на Димитър Георгиев отпред на ДАНС, службата събирала информация за договорката с ЧЕЗ. Такъв документ още няма.

Въоръжните сили - непрекъсната тематика

Състоянието на въоръжените сили пък участва под някаква форма и на трите съвещания на КСНС, откогато президентът Радев е встъпил в служба през януари 2017 година Първото беше за настоящите провокации пред националната сигурност, второто за противопоставяне на корупцията, само че там са се обсъждали и периоди на задания, обещани да бъдат изпълнени на предходното събиране, а третото - за общата отбранителна политика на Европейски Съюз в подтекста на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. В сряда Радев се срещна с " представители на български компании, разрастващи активност в бранша на отбранителната промишленост ", както оповестиха от пресцентъра на " Дондуков " 2, с цел да обсъдят тематики, " свързани с настоящото положение, провокациите и вероятностите пред българската отбранителна промишленост ". На диалозите са присътвали министърът на стопанската система Емил Караниколов, представители на министерството на защитата, на Института по защита " Проф. Цветан Лазаров " и учени от Българска академия на науките.

В същия ден държавното управление утвърди промени във висшите офицерски звания и длъжности в армията, които би трябвало да са авансово съгласувани с президента, който е висш главнокомандващ. След издаването на декрет ще бъдe заменен шефът на военното разузнаване Светослав Дяков, който се пенсионира, а на негово място ще бъде назначен зам.-директорът Пламен Ангелов, който е със звание полковник, само че ще получи " бригаден военачалник ". Полк. Васил Лазов, боен водач, ще стане консултант на президента по военните въпроси, а пълководец на авиобаза " Граф Игнатиево " ще бъде полк. Димитър Петров. Ще има и нов зам.-началник на защитата. Ще се произведат общо петима генерали, написа mediapool.bg.
Несигурността в Сирия
КСНС се привиква на фона на ескалация на напрежението в Сирия. След хипотетична химическа офанзива от режима на президента Башар Асад, Съединени американски щати заплашиха с боен удар. Късно вечерта в сряда по случая заседава Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. От изказване на генералния секретар на организацията Антониу Гутериш излиза наяве, че има опасения обстановката да излезе отвън надзор. Съветът не реализира единодушие по какъв начин би трябвало да се работи. В понеделник президентът Румен Радев ще има лекция пред студенти в УНСС на тематика " Икономически и външнополитически провокации пред България през 2018 година ", написа на уеб страницата на университета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР