Първото посещение при ортодонт трябва да бъде направено най-късно на

...
Първото посещение при ортодонт трябва да бъде направено най-късно на
Коментари Харесай

Кога да заведем детето на ортодонт

Първото посещаване при зъболекар би трябвало да бъде направено най-късно на 3-годишна възраст. Това поучава ортодонтът доктор Весела Стоичкова.

„ Тогава родителите ще получат скъпи препоръки за вярното развиване на зъбно-челюстната система на детето си”, изясни доктор Стоичкова в предаването „ Социална мрежа” по.

Ортодонтското лекуване освен подрежда зъбите, само че и възстановява функционалността на мускулатурата в лицево-челюстната област.

„ Едно дете с вярно подредени зъби ще се храни вярно, ще може да сдъвква хубаво храната и по-рядко ще страда от стомашно-чревни нарушения”, изясни доктор Стоичкова.

Правилното развиване на горната челюст оказва помощ и за вярното дишане. Освен това подреждането на зъбите има директна връзка със стойката на детето, изясни още специалистът.

„ Има такава просвета – постурологията, която учи стойката на индивида. Пациентите дори не подозират, че едно рухване на ски и контузия на коляното може да докара до разбъркване на зъбите”, изясни доктор Стоичкова.

Симптомите, които могат да подскажат на родителя, че има потребност детето да бъде заведено при зъболекар, са няколко. Например по какъв начин диша детето, когато стои умерено и се занимава с нещо - с отворена или затворена уста? Друг признак е дали спи с отворена устата и дали похърква. Признаци са и по какъв начин преглъща, ситуацията на езика, гризе ли писалки, моливи, нокти, смуче ли си пръста.

Към 5 – 6 години стартира промяната на зъбите. Те са по-едри от млечните зъбки. Именно тогава родителите виждат, в случай че нещо не е наред.

„ Не е късно, можем да помогнем. Но тогава към този момент нездравословните привички са взели огромна част от всекидневието на детето и е по-трудно да се преборим с тях”, изясни доктор Стоичкова.

Повече гледайте във видеото

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР