Първото мащабно проучване в реални условия на бустерните дози срещу

...
Първото мащабно проучване в реални условия на бустерните дози срещу
Коментари Харесай

Бустерните дози намаляват драстично риска от хоспитализация и смърт от варианта Делта в Израел

Първото огромно изследване в действителни условия на бустерните дози против COVID-19 демонстрира, че те дават до 93 % отбрана против разновидността Делта. Ако оставим настрани въпроса до каква степен е етично и рационално да се слага трета игла на хората в богатите страни, в случай че милиарди към момента не са имунизирани, проучването демонстрира недвусмислено, че разновидността Делта може да бъде овладян със сегашните иРНК ваксини (т.е. не е нужно да се основават нови версии, които да са пригодени особено за него).

Миналата година Израел съумя да закупи ваксини от „ Пфайзър “ доста преди останалите страни с аргумента, че страната съставлява идеалното място за тестването им. Това от своя страна им разреши да открият надзор над новите случаи през зимата – даже краткотрайно понижиха инфекциите до незначителни равнища. До юли 2021 година обаче разновидността Делта стартира да се популяризира мълниеносно. Инфекциите в народен мащаб доближиха нови върхове, само че смъртните случаи бяха на половина по-малко спрямо предходната най-висока стойност.

Ето за какво Израел реши да прибегне до същия метод. На 13 юли управляващите в страната започнаха да слагат трета доза на изцяло имунизираните – доста преди която и да е друга страна – и да събират данни. Сега The Lancet разгласява техен разбор. Въпреки че първичните данни от целия свят кардинално демонстрират, че бустерните дози работят, новият теоретичен труд взима поради и други фактори, в това число съпътстващите болести.

Изследването покрива интервала от 30 юли до 23 септември тази година. Т.е. в по-голямата си част съответствува с четвъртата вълна в Израел, чийто пик е при започване на септември: с към 10 000 регистрирани случая и 30 смъртни случая дневно. Почти всички инфекции са в резултат на разновидността Делта.

Авторите на изследването съпоставят 728 321 души, получили трета доза от имунизацията на „ Пфайзър “ със същия брой хора, имунизирани с втора доза минимум 5 месеца по-рано (но които занапред ще получат бустер). Втората група е подбрана по подобен метод, че да съответствува с първата колкото се може повече във връзка с индикатори като възраст, пол, местоживеене, здравословен статус и податливост към поемането или избягването на опасности.

Оказва се, че една седмица след слагането на третата доза рискът от хоспитализация понижава с 93 % спрямо човек със същите гореспоменати характерности, само че получил единствено две дози. Бустерната доза има и доста други позитивни резултати. Рискът от протичането на COVID-19 с по-тежки признаци понижава с 92 %, шансът пробата ви да е позитивен – с 88 %, а вероятността да имате каквито и да било признаци – с 91 %. Резултатите са сходни с предходно изследване, което не регистрира съпътстващите болести у хората.

Що се отнася до риска от гибел, той понижава с 81 %. Първоначално този резултат наподобява леко разочароващ. Като се има поради обаче, че броят на умрелите измежду хората с бустерна доза е едвам 7, шансът за неточност е доста по-голям в съпоставяне със статистиката, обвързвана с хоспитализирането.

Изследването демонстрира също по този начин, че успеваемостта на третата доза е идентична из другите демографски групи, в това число при хората над и под 70-годишна възраст.

Все още обаче не е ясно дали отбраната от бустерната доза ще продължи по-дълго. Както знаете, успеваемостта на имунизацията на „ Пфайзър “ понижава 6 месеца след втората игла.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР