Първото, което направих, след като гледах първия епизод на минисериала

...
Първото, което направих, след като гледах първия епизод на минисериала
Коментари Харесай

Ще се разкрие ли изобщо убийството на Черната далия?

Първото, което направих, откакто гледах първия епизод на минисериала по действителни събития „ Аз съм нощта “, беше да отворя 100 уеб страницата и да видя коя е Черната далия. След втория към този момент почуквам с пръсти по преносимия компютър и нямам самообладание за третия.

Заради любознанието ми още първоначално пътищата ни с („ Жената знамение “), която режисира тези 6 епизода разплитане на мистерията, се разделиха, само че е за положително – става ми още по-интересно. Все още от пъзела ни е подхвърлила единствено ъгълчетата, само че рамката към този момент се оформя. Мъже с шлифери и меки шапки, дебнещи от сенките, странни разговори и изпуснати думи, морга, гибел, рискове, сбирка картини, непроявени филми, уиски, дрога, замъглени съзнания и едно момиче, което не подозира нищо, като една Червена шапчица върви из страшната гора с нейното алено палтенце и червени обувчици по този начин, че да се вижда от всички. С две думи – американски ноар.  



Убийството на Черната далия е мистериозно закононарушение, осъществено с хирургическа акуратност на 15 януари 1947 година. Жертвата зад псевдонима е Елизабет Шорт. Било е толкоз извънредно, загадъчно, живописно, сюрреалистично, потресаващо и необятно оповестено, че психопати от цялата страна са се надпреварвали да си „ признават “, че са умъртвили Елизабет, с цел да завоюват популярност и да влязат в историята.

Действието в „ Аз съм нощта “ се развива при започване на 60-те години, когато убийството на Черната далия от дълго време не вълнува никого. Пати Дженкинс още веднъж наема Крис Пайн („ Жената знамение “), който тук има надалеч по-големи благоприятни условия да показва трагичен актьорски капацитет в жанр „ Истински детектив “. Героят му Джей е фоторепортер на таблоид в Лос Анджелис и деец от корейската война, който преди време е работил по историята на убийството, само че през днешния ден е по-скоро папарак, поддържащ най-малко две зависимости – дрога и алкохол. 

Другото ъгълче е Пат (Индия Ийсли) – 15-годишно момиче от смесена раса, което живее в Невада. Пат е отгледана като „ негърка “, стои на задните седалки в рейса, само че нито черните, нито белите я одобряват за своя. Нейното всекидневие е белязано от изцяло легалните расизъм, дискриминация и пренебрежение към всякакво, присъщи за епохата, и все пак е положително дете, възпитано и учтиво. Пат непрекъснато я следи един мъж от една кола, само че майка й (Голдън Брукс) я твърди, че това не е мотив за паника. Когато Пат схваща, че е осиновена и взема решение да търси родителите си, за да получи някаква еднаквост, ни се подмята третото ъгълче на пъзела – дядо й е прочут гинеколог в Лос Анджелис. Д-р Джордж Ходел (Джеферсън Мейс) е мистериозен и живее в огромна къща, от която човек го побиват тръпки. Той я кани да се видят и тя потегля към Лос Анджелис като една Дороти, напускаща Канзас към незнайното.



Очевидно е, че двамата – Джей и Пат – ще пресекат пътищата си. Как обаче всичко това има отношение към неразкрито ликвидиране отпреди двайсетина години, има време да се разкрие последователно. Засега мога да кажа, че младата Индия Ийсли е звездата на кино лентата – играе обезоръжаващата накърнимост на героинята си по този начин, че ми се желае да й подвикна да внимава. Сценарият (Сам Шеридън) досега не й дава кой знае каква опция оттатък това да гледа стреснато, само че и това е задоволително, с цел да се види, че Индия има гений.

И тъкмо, когато действието се забавя и Пат някак си се изгубва в гората – бам! Кони Нилсeн се появява като непрекъснато пияната някогашна брачна половинка на доктор Ходел, с цел да хвърли даже още ужас в душата на момичето.

" Аз съм нощта " се намира в HBOGO и HBO. 

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР