Първото изпражнение на едно дете – т.нар. мекониум – не

...
Първото изпражнение на едно дете – т.нар. мекониум – не
Коментари Харесай

Искате да знаете дали детето ви ще има алергии? Проверете първото му изпражнение

Първото изпражнение на едно дете – така наречен мекониум – не е нещо, което хората държат да инспектират изключително деликатно.

Тази тъмнозелена субстанция, наподобяваща смола, се състои от погълнатата околоплодна течност, епителни кафези и дребни косъмчета от живота в утробата. На микроскопично равнище мекониумът включва първичният материал, нужен за развиването на микробиома и нашата имунна система.

Ако в тази първична примес не бъдат открити богат и уравновесен микс от молекули, откривателите считат, че това би могло да попречи на колонизацията на положителните бактерии в нашия корем и да ни изложи на риск от развиването на алергии като астма или екзема на по-късен стадий от живота ни.

Изследователите са анализирали 100 проби на мекониум, взети във връзка по-мащабния проучвателен план CHILD Cohort Study, отдаден на здравето на децата. Впоследствие те ги съпоставят с проби за алергии, направени на бебетата година по-късно.

Резултатите демонстрират, че разнообразието на метаболитите в първото изпражнение на мъничетата, които към този момент са развили алергична сенсибилизация, е било доста по-малко.

„ Открихме, че редуцираното многообразие се следи главно в броя на другите аминокиселни, витамини и растителни съединения “, изяснява Клариса Петерсен, която учи ранния микробиом в Университета на Британска Колумбия в Канада.

Освен това учените откриват, че намаляването на броя на някои молекули е обвързвано с промени в основните групи бактерии. Тези групи играят решаваща роля в развиването и образуването на микробиома – обширната екосистема на червата, от която от своя страна човешкото здраве зависи мощно. Учените към този момент могат да предвиждат с акуратност от 76% (далеч над всички предходни способи за анализ) да предскажат дали детето ще развие алергия.

Разбира се, да знаете, че детето ви има някаква алергия е потребно, само че има ли нещо, което можете да извършите, с цел да го предотвратите? Най-добрата превантивна мярка, която се употребява в този момент, е запознаване на новородените с потребни микроорганизми.

Според Петерсен това се реализира най-вече посредством естествено раждане и кърмене. Тя също по този начин приканва да се лимитират ненужните антибиотици, да се пускат децата по-често на тревата и да не се следи толкоз ревниво за чистотата, като се заобикаля несъразмерната приложимост на дезинфектанти.

Изследването е оповестено в Cell Reports Medicine.
 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР