Първоначалният план заседналият кораб Vera Su край Камен бряг да

...
Първоначалният план заседналият кораб Vera Su край Камен бряг да
Коментари Харесай

Кап. Петров: Пропада планът с крана, заседналият кораб може да се разбие при буря

Първоначалният проект заседналият транспортен съд Vera Su край Камен бряг да бъде разтоварен с кран пропадна. Търсят се нови разновидности по какъв начин да се разтовари. Това сподели изпълнителният шеф на Изпълнителна организация " Морска администрация " кап. Живко Петров на брифинг пред публицисти в Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията, съобщи Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
Той изясни, че притежателят на кораба е назначил представител, който дружно със застрахователите, е почнал дейности за определяне на вредите и предприемане на дейности за освобождение на кораба от плитчините.

" Вместо да направи полород на ляво и да се насочи към Варна, той продължава остарелия си курс и се забива в скалите в местността Яйлата. Предната му част е много развалена, защото се е движил с към 7 възела, или 12-13 км/час. Уведомени са държавните институции. Предните танкове в носовата част на кораба са пробити и са цялостни с вода. Тяхната обща съдържимост е към 550 тона вода. Освен това корабът е вдигнат на скалата, тъй като е затънал със мощ ", уточни той.

Извършен е водолазен оглед и снимане на дълбочините, защото това е регион, който не се употребява за мореплаване, тъй като там има скали. Целта е да се види дали към кораба може да подходи различен транспортен съд, плаващ кран или с влекач, добави кап. Петров.

Вече е възложен повсеместен проект и план за освобождение на кораба от плитчината. Тъй като обаче няма място да застане до него още един транспортен съд, е било препоръчано част от товара да бъде разтоварен в морето. Въпреки че товарът не е рисков за морската среда, Министерството на околната среда и водите и ИА " Морска администрация " не са съгласни и считат, че би трябвало да се потърсят други разновидности за разтоварване на кораба.

Основният аргумент за отхвърли е, че там е предпазена зона. Проблемът е, че товарът е доста. Трябва към половината от товара - 1000-1500 тона, да се смъкна, с цел да се види дали корабът ще успее да изплава, означи кап. Петров.

Предните елементи на кораба са пробити и към 550-600 тона вода има в корпуса. Като се вземе поради, че той е затънал върху канара, е пресметнато, че най-малко 1000 тона би трябвало да се разтоварят. Но може да се наложи и изцяло разтоварване. Затова сега се мислят разновидности с какви сили и средства да се разтовари корабът.

Опасност за екипажа няма, както и няма заплаха от замърсяване, тъй като на кораба съвсем няма гориво. Капитан Петров увери, че нефтен разлив няма по какъв начин да има.

Въпросът е корабът да не остане по дълго време там, тъй като може стихия да го разбие в скалите той и да потъне.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР