Първоначалните проверки показват, че няма незаконна сеч в района на

...
Първоначалните проверки показват, че няма незаконна сеч в района на
Коментари Харесай

Властите уверяват, че няма незаконна сеч в Карловско

Първоначалните инспекции демонстрират, че няма противозаконна сеч в региона на Карлово, който пострада грубо от наводнения след проливните превалявания, каза инж. Стоян Тошев, изпълнителен шеф на Агенцията по горите в ефира на Българска национална телевизия. Той добави, че предстоят още инспекции в региона, взаимно с други институции, а окончателните заключения ще се създадат след приключването им.

„ Проверките, които започнах в самото начало, демонстрираха, че няма противозаконна сеч, само че не мога да бъда безапелационен, тъй като има други сечища, които ще бъдат тествани. Установени са организационни пропуски, които ще бъдат отстранени “, сподели той.

Към момента инспекциите не са открили изсечени пътища, които да са се трансформирали в улеи, само че релефът е изиграл своята естествена роля и е спомогнал за отвеждането на вода до притоците на река Стряма, добави инж. Тошев.

„ В карловско като цяло е спокоен регион, без доста сигнали за нарушавания. Сега се е фокусирало вниманието там. Хората, които участват с нас на инспекциите, сами се убеждават, че тези региони не са компрометирани. Горските региони са добре стопанисвани. Да, има организационни пропуски, само че като цяло се основават едни нелоши горски насаждения, които правят своята функционалност “, посочи той.

Инж. Тошев разяснява сателитни фотоси от региона, които демонстрират оредяване на гората през последните години. „ Всъщност, става въпрос за близо 1000 хектара нарастване на горската повърхност, само че с млади насаждения, които не са с такава компактност. Има осъществени във времето мероприятия, само че са възобновени с млади насаждения “, сподели той.

Инж. Стоян Тошев добави, че през цялото време екипите на организацията работят по сигнали на локални поданици, които ги насочват къде има проблем. Проверки текат в цялата страна. Той прикани хората да подават сигнали постоянно, когато имат подозрение за противозаконна сеч.

„ Апелирам да се подават сигнали, тъй като за нас е значимо да вървим преди или по време на осъществяване на нарушаването, а не по-късно, когато към този момент са изсечени масиви. Ние ще създадем по този начин, че оптимално бързо да се задействаме при положение на сигнал, тъй че моля да се подават сигнали даже и анонимно. Нашата цел е да покажем на обществото, че страната я има. Нямам никакви терзания сега да отида където и да е било да направя инспекция и да покажа даже с медии какво се случва в гората “, сподели той.

Сигнали за противозаконна сеч и бракониерство могат да се подават на телефон 112 или на платформата „ Защити гората “.

„ Предстои разбор в кои региони на страната има централизация на нарушавания и всичката мощ, с която разполагаме, ще концентрираме за секване на тези действия там “, сподели още Стоян Тошев. 

Инж. Тошев разяснява още, че през последните години контролът в горските стопанства у нас се е повишил доста. С към една трета са се нараснали инспекциите, откритите нарушавания също не са малко. Горските чиновници са на терен и в тъмните часове на денонощието. Средната заплата в горските стопанства у нас е към 1200 лв., което демонстрира, че работата им не е добре платена, счита Тошев.

Според него възбраната за експорт на дървесина у нас е дала резултат, въпреки че изнасяният дървен материал по принцип не е в огромни количества.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР