Първо трябва да бъде издаден указ на президента за насрочване

...
Първо трябва да бъде издаден указ на президента за насрочване
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: В около 1/3 от изборните райони се очаква да има промяна в броя на мандатите

" Първо би трябвало да бъде публикуван декрет на президента за насрочване на изборите. След това чакаме неговия декрет, с който той ще дефинира наименованията и границите на изборните региони, въз основа на което би трябвало да вземем нашето решение за броя на мандатите по изборни региони ".

Това сподели пред БНР ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

И акцентира, че ще бъдат съобразени няколко условия:

" Едното е наредбата на Изборния кодекс, която остана непроменена - съгласно нея не може в един избирателен регион да има по-малко от четири мандата. Въз основа на данните на Националния статистически институт след последното броене на популацията ще определим броя на мандатите за всеки многомандатен изборен регион. В към 1/3 от изборните региони се чака да има смяна в броя на мандатите. Очаквам, че през идната седмица ще имаме решение за това ".

Нейкова разяснява, че когато изборите са постоянни - един път на четири години, тогава може да има по-стройна организация и по-дългосрочно обмисляне на разяснителната акция и на образованието на членовете на секционните изборни комисии.

" В навечерието на избори постоянно се оказваме с смяна в изборното законодателство и би трябвало в незабавен порядък Централната изборна комисия да провежда тези действия ".

В предаването " Неделя 150 " тя уточни, че бюлетината за машинното гласоподаване би трябвало наподобява по този начин, както законодателят планува:

" След като гласоподавателят гласоподава с машина, би трябвало да се отпечата бюлетина, върху която е изписан отразеният избор, след което би трябвало да се сгъне по метод, който не разрешава да се разкрие тайната на вота, и на гърба да се сложи щемпел от СИК... Не можем да приказваме за бюлетина за машинно гласоподаване от порядъка на 50-60 см, каквато е всекидневно дължината на една хартиена бюлетина ".

Камелия Нейкова добави, че органите, които организират удостоверителната процедура, е добре да имат по-публична активност, с цел да не остане нечута поканата за наличие на тази процедура.

От ЦИК приканват за повече успокоение, тъй като откакто е станало ясно, че ще има избори, е почнало да се основава напрежение към това дали ще има, или няма да има хартия, дали ще работят, или няма да работят машините.

" Хартия ще има. Изборите ще бъдат създадени ".

Членовете на СИК ще получат заплащане, което ще бъде не по-малко от 1/4 от минималната работна заплата:

" Което е към 195 лв.. При към 85 лв., които са получавали на последния избор през октомври. Но дано освен възнаграждението да бъде мотивация, а и отговорността към изборния развой ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР