Първо по логика са реформите и разговора за това, а

...
Първо по логика са реформите и разговора за това, а
Коментари Харесай

Христо Иванов: В предложението на ГЕРБ за съвместно управление има части, които си заслужава да бъдат обсъдени

Първо по логичност са промените и диалога за това, а по-късно диалозите за Министерски съвет – конструкция и състав. Това съобщи ръководителят на " Да, България “ Христо Иванов преди началото на Националната конференция на партията.
Той сподели, че в препоръчаното от ГЕРБ съглашение за взаимно ръководство имало елементи, които си заслужавало да бъдат разисквани.
" Трябва да има здрав разсъдък и отговорно държание. Това значи да разбираме, че България в действителност може да се стабилизира единствено в случай че продължим промените “, съобщи Христо Иванов.
" Всичко ще обсъдим, само че би трябвало да стартираме диалога с какви промени сме подготвени да създадем изключително с правораздаването, битката с корупцията, регулаторите “, посочи Иванов.
Той разяснява, че с цел да може да се стигне до разискването на конструкция и състав на Министерския съвет, първо би трябвало да се откри политическа база за излъчването на хората в едно държавно управление.
" Това зависи от програмата и уговорките, които ще поемем за промени “, съобщи Иванов.
По отношение на поста на финансовия министър и това дали той би трябвало да бъде заменен, Христо Иванов сподели следното: " Името на финансовия министър е Мистър Еврозона. Ние месеци преди решителния миг, който чакаме с помощта на Асен Василев, два прозореца да се отворят - на макроикономическите индикатори и на политическата воля в Европа, да сменяме индивида, който докара до този прозорец, граничи с доста мъчно пояснение ".
Въпреки това обаче, той акцентира, че изборът на министрите в държавното управление след ротация би трябвало да се взема решение на база свършеното, а не на партийната принадлежност.
По отношение на регулаторите той изясни, че нито една партия не би трябвало да има обезпечена квота, а би трябвало да е ясна политическата отговорност при излъчването на претенденти: " Политическите обединения, които носят отговорност за лъчение на кабинет и за това да го има този парламент, са тези, които би трябвало да носят политическа отговорност за това, което ще се случва, в това число във връзка с регулаторите ".
" Затова би трябвало да има вързано болшинство - двете политическите обединенията би трябвало да се съгласят, че повече няма да играем с плаващи болшинства ", добави той.
Той сподели, че нито една партия не би трябвало да бъде изключвана от опцията да предлага претенденти. И даде образец с това, че в случай че Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия или Има Такъв Народ предложат качествени кандидатури, те ще бъдат разисквани.
На въпрос дали ще стигне времето за договаряния сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и оповестените съвещания при президента, той изясни, че в случай че през уикенда се означи напредък, в понеделник партиите могат да разясняват своето очакване за тайминга за връчването на първия мандат.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР