Първият заместник-председател на правителството на Сърбия и министър на външните

...
Първият заместник-председател на правителството на Сърбия и министър на външните
Коментари Харесай

Дачич: Резолюцията за геноцида в Сребреница не допринася за помирението

Първият заместник-председател на държавното управление на Сърбия и министър на външните работи Ивица Дачич съобщи, че Резолюцията за геноцида в Сребреница, която би трябвало да бъде разисквана през днешния ден в Организация на обединените нации, не способства за помиряването и консенсуса и уточни, че случилото се в Сребреница не може да се квалифицира като геноцид, тъй като се знае какво значи дефиницията на това разбиране.

Дачич сподели пред TV Pink, че в Сребреница е осъществено закононарушение, само че не и геноцид, тъй като по формулировка този термин допуска, че някой е имал проект да унищожи една нация, което не е по този начин.

„ Вие имате закононарушение, което, несъмнено, е извънредно и ние самите като сръбски народ настояваме всички виновни за него да бъдат подведени под отговорност, тъй като са нанесени вреди на сръбския народ като цяло. Геноцидът е престъпно закононарушение, което допуска че е имал проект да унищожи една нация ", сподели Дачич.

Министърът уточни още, че Резолюцията за геноцида в Сребреница не способства за помиряването и че въпросът, който ще се разисква в Организация на обединените нации, би трябвало да бъде свален от дневния ред.

„ Ако сме приели обща резолюция против геноцида, за какво в този момент се приема самостоятелна резолюция и сърбите, дружно с хутите, са оповестени за единствените геноцидни народи, дружно с всички злодеи, които са били на тази планета. Чакайте, паралелно с германците, турците и други, ние би трябвало да бъдем етикетирани като геноцидни “, сподели Дачич.

Дачич уточни още, че случилото се в Сребреница не може да се дефинира като геноцид, тъй като се е случило на територията единствено на една община в Босна и Херцеговина.

„ Но в случай че имаме нещо, което се е случило на територията единствено на една община в Босна и Херцеговина, хайде, по какъв начин можете да обявите нещо за геноцид? Как, когато имате обстановка, в която го няма на цялата територия. Дори в правосъдното решение е посочено, че е единствено в тази община “, уточни той.

Дачич добави, че е належащо да има единение измежду сръбския народ, тъй като времената не са лесни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР