Първият закон на термодинамиката гласи, че енергията не може да

...
Първият закон на термодинамиката гласи, че енергията не може да
Коментари Харесай

Кой купува мръсните енергийни активи, които публичните компании вече не искат

Първият закон на термодинамиката гласи, че силата не може да бъде основана или унищожена, просто се трансферира от едно място на друго. Същото, наподобява, важи и за самата енергийна промишленост. Притиснати от вложители, деятели и държавни управления, шестте най-големи петролни компании на Запада са " изхвърлили " активи за 44 милиарда $, най-вече изкопаеми горива, от началото на 2018 година Индустрията чака през идващите години те да се освободят от ненужни активи на стойност 128 милиарда $, настояват от консултантската компания Wood Mackenzie. Миналия месец ExxonMobil съобщи, че ще продаде своя канадски шистов бизнес; Shell сложи в тази рубрика останалите си нигерийски петролни залежи. Но през множеството време тези остарели поделения не се закриват. Вместо това те минават от осветения свят на изброените пазари към по-сенчеста среда.
Къде отиват активите
Много от тях се озовават в ръцете на компании за дялов капитал (PE). Само през последните две години те закупиха активи за петрол, газ и въглища на стойност 60 милиарда $ посредством 500 покупко-продажби - една трета повече, в сравнение с вложиха във възобновими източници (виж графиката). Някои от тях са били многомилиардни покупко-продажби - колоси като Blackstone, Carlyle и KKR купуват големи петролни залежи, въглищни електроцентрали или газови мрежи от енергийни групи, минни компании и такива за комунални услуги. Много други покупко-продажби, подписани от по-малки съперници, получават малко гласност. Става въпрос за доста пенсионни фондове, университети и други вложители в частни фондове - 1485 от тях с активи за 39 трлн. $ са се заели да продадат изкопаеми горива. Но малко на брой наподобяват подготвени да се откажат от сериозната възвръщаемост.

Любовната спекулация на PE с петрола не е нова. Между 2002 и 2015 година възходящото световно търсене на горивото докара до повишаване на цената над 100 $ за барел, което накара средствата, фокусирани върху развойни активи - изследване и произвеждане, изключително кладенци за фракинг - да се трансфорат в много печеливши. Но тогава Саудитска Арабия и нейните съдружници, нетърпеливи да обезвреждат американския шистов рандеман, наводниха пазара, причинявайки банкрута на сондажните компании. Инвестициите в изкопаеми горива означиха десетгодишна вътрешна норма на възвръщаемост (IRRs) -0.7% в края на юни 2021 година, счита компанията за данни Preqin.

Но обстановката се промени. Тъй като търсенето на нефт и газ продължава, до момента в който намаляващите вложения в производството лимитират предлагането, цените още веднъж се повишават, увеличавайки облагите на производителите. BP да вземем за пример завоюва 12.8 милиарда $ предходната година, най-вече от 2013 година насам. Shell предвижда IRR от 20% за вложения в планове нагоре по веригата против 10% за такива във възобновими източници.
Реклама Компании за дялов капитал и суверенни фондове купуват бизнеси с изкопаеми горива.
Инвестициите за изкупуване на активи в този момент могат да се върнат по-бързо - фирмите могат да набират капитал на ниска цена: за разлика от огромните компании, които имат годишна цена на личния капитал към 10%, те нормално финансират енергийни покупко-продажби с 80% дълг при лихви 4-5%. А отстъпките, наложени на " кафявите " активи от фондовия пазар, свързани с фактори за резистентност, а не с финансови, предизвикват съществено подценяване, върху което процъфтяват частните фондове.
Промяна на тактиките
PE мениджърите също са били хитри в смяната на своите тактики. Много от тях към този момент не търгуват с енергийни фондове с изключение на тези с фокус върху възобновимите енергийни източници. Вместо това активите нагоре по веригата се сплотяват с други във фондове за " напредък " или " опортюнистични ", които покриват редица промишлености. Частните дългови фондове получават финансиране от банките за нефт и газ. Най-голямата смяна беше насочването към активите на " междинния поток " (главно тръбопроводи) от частни инфраструктурни фондове. Тъй като техните доходи идват от огромни клиенти - енергийни компании и такива за комунални услуги - те се смятат за доста безвредни, като в същото време генерират атрактивни IRR. Някои компании вършат всичко. През юни фонд управител, благосъстоятелност на Brookfield, който е основан в Канада, закупи взаимна благосъстоятелност върху целия портфейл от северноамерикански петролни и газови заеми на нидерландската банка ABN AMRO. През юли Brookfield се съгласи да заплати 6.8 милиарда $ за четвъртата по величина тръбопроводна компания в Канада - ден откакто разгласи кръг за набиране на средства от 7 милиарда $ за зелен " временен " фонд.

PE компаниите споделят, че може да им се има доверие да ръководят добре тези активи. Тъй като имат контролни пакети и заобикалят непрекъснатия взор на обществените пазари, те се виждат в неповторима позиция за възстановяване на успеваемостта и понижаване на излъчванията. Но тласъците първо да получавате дивиденти и да се тревожите за останалото по-късно нарастват. Глобалният " изсъхнал прахуляк " с частен капитал - пари, събрани от фондове, които към момента не са изхарчени - доближи връх от 3.3 трлн. $. С толкоз доста за харчене мениджърите желаят да сключат доста покупко-продажби, което от своя страна значи, че мнозина нямат време да изработят съществени проекти за декарбонизация на активите.
Реклама
Инвеститорите, наподобява, не бързат да стягат кранчетата. Скорошно изследване на Probitas Partners, което оказва помощ на частните компании да набират средства за финансиране, демонстрира, че вложителите нямат съвсем никакъв вкус към петролни фондове през днешния ден. Но малко на брой имат политики, които изключват транзакции за всеки обособен случай от по-широки фондове. Използвайки данни от PEI Media, The Economist прегледа осем PE компании, които са сключили покупко-продажби с изкопаеми горива през последните две години. Инвеститорите в някои от най-новите им способи с енергиен мирис включват 53 пенсионни фонда, 23 университета и 32 фондации. Много от тях са от Съединени американски щати като учителската пенсионна система в Тексас, Университета в Сан Франциско и фондацията Pritzker Traubert, само че това е частично тъй като повече институции, основани там, разкриват данни. Списъкът включва също английския пенсионен фонд West Yorkshire и China Life.

С течение на времето някои вложители може да решат да се откажат от финансирането на своята част от покупко-продажби с изкопаеми горива. Но трета, още по-непрозрачна класа е подготвена да се намеси - държавни компании и суверенни фондове, работещи в сянка. Миналия месец Saudi Aramco, националната петролна компания на Саудитска Арабия, закупи 30% в рафинерия в Полша, а анголската група Somoil купи офшорни петролни активи от френската Total. През 2020 година GIC в Сингапур беше част от групата, която заплати 10 милиарда $ за дял в газопровод на Обединените арабски емирства.

Могат ли банките да работят като ограничаваща мощ? Големите кредитори в Европа скоро ще бъдат изправени пред " зелени " стрес тестове; доста от тях са оповестили нулеви цели. Техният вкус към покупко-продажби нагоре по веригата " понижава бързо ", споделя банкер от Уолстрийт. И въпреки всичко пазарите на облигации остават отворени за огромните покупко-продажби. По-малките могат да се насочат към пазарите на частни задължения. И макар че западните банки заобикалят заеми за активи от " междинния поток ", азиатските не го вършат. Ликвидността към момента изобилства. Миналия месец група вложители, водени от американската компания за изкупуване EIG, нае Citigroup и JPMorgan Chase, с цел да й оказват помощ да рефинансира заема от 11 милиарда $, който взе през юни за придобиване на саудитски тръбопроводи. Колкото и надълбоко да ровите в структурата на капитала, законите на термодинамиката, наподобява, към момента важат.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Енергетика 3 Градове 1 Право 2 Енергетика 3 Отбрана 1 Право 2 Политика 3 Предприемач Реклама Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР