Първият язовир за питейни води, изграден през последните 30 години

...
Първият язовир за питейни води, изграден през последните 30 години
Коментари Харесай

Готов е язовир Пловдивци - първият за питейни води за последните 30 г.

Първият язовир за питейни води, построен през последните 30 години - "Пловдивци ", към този момент е подготвен и има издадено позволение за прилагане, оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството.
Съоръжението ще обезпечи в обилие чиста питейна вода за над 40 хиляди души в Рудозем и района.

Информацията за готовия язовир е съобщила министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова на изнесено съвещание на парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.
Министър Аврамова е показала още, че нормативната уредба в бранша би трябвало да се осъвремени и по тази причина се приготвя Закон за ВиК. В напреднала фаза е и подготовката на вложенията в над 400 обекта в 15 административни области на страната, които ще бъдат направени от ВиК операторите с 1,9 милиарда лева от Оперативна стратегия "Околна среда 2014-2020 ".

Заместник-министър Николай Нанков е съобщил, че през последните четири години Министерство на регионалното развитие е вложило 75 млн. лева във ВиК инфраструктура. За същия интервал над 332 млн. лева са реинвестирани от самите ВиК оператори. Отделно в интервала 2007-2013 година по линия на европейските фондове, ПУДООС и бюджета са били построени или рехабилитирани 51 пречиствателни станции и стотици километри ВиК мрежа в цялата страна.

Едно от главните провокации пред ВиК бранша е дефицитът на запас. Нуждите, съгласно разбора на Световната банка, са 11 милиарда лева Темата с публично-частните партньорства и концесиите не стои на дневен ред, е коментирал зам.-министър Нанков.

При подготовката на Закона за ВиК ще се съблюдава правилото за опазване на обществената търпимост на цената на услугите. Ще се предложи и механизъм, по който уязвимите групи да се възползват от помощ за обезпечаване на питейна вода, се показва в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР