Първият язовир за питейни нужди в България е завършен на

...
Първият язовир за питейни нужди в България е завършен на
Коментари Харесай

Язовир „Пловдивци“ е завършен, обновяване на водопровода ще струва 18 млн. лева

Първият язовир за питейни потребности в България е приключен на 100%. По контракт осъществяването му е на стойност 47,4 млн. лева Финалната му стойност обаче ще е 31 млн. лева, тъй като се заплаща за действително осъществена работа. Досега на изпълнителя са платени 26,4 млн. лева
Аз съм за първи път на бент. „ Пловдивци “. Видях един добре изпълнен обект, който ще реши съществени публични проблеми на територията на цялата Смолянска област, съобщи през днешния ден зам.-министърът на районното развиване Малина Крумова.
Днес тя пристигна да види язовира и да се запознае от близко с казуса, да обсъдят решаването му с представителите на районната и локалната власт – регионалният шеф Недялко Славов, кметът на Рудозем Румен Пехливанов, шефът на „ ВиК “ ЕООД – Смолян, инж. Мариян Николов.
По думите на Крумова това я язовир с задоволителен размер да зарежда най-малко две общини, а с вероятност и повече общини от региона.
„ Предвид обстановката водопроводната мрежа и водоснабдяването в региона, той е извънредно значим, с цел да се обезпечи както задоволително вода за хората и техните битови потребности, по този начин и за икономическото развиване на региона “, уточни тя.
Проблемът в този момент е с водопровода, който е доста остарял, злепоставен и загубата на вода от него е към 70%.
„ Водопроводът се нуждае от реорганизация и ние сме подхванали стъпки в тази тенденция. Има направено прединвестиционно изследване. Търсим от кое място да осигурим финансирането, с цел да се реконструира този тръбопровод и в действителност водата, която е прелестна в язовира, да стига прелестна и до жителите “, уточни тя.
Зам.-министърът акцентира, че поради положението на водопровода обаче водата стига до хората със загуби и влошено качество.
„ В момента, в който има финансиране, незабавно започваме да работим по водопровода. Има направен Подробен устройствен план, належащо е да се уреди отчуждаване на терени, с цел да се обезпечат сервитутите на този тръбопровод. Предполагам, че в границите на годината ще имаме решение какво би трябвало да се направи и в какъв период “, изясни тя.

Крумова акцентира, че нужните за реорганизация на водопровода средства са на стойност към 18 млн. лева
Тя счита, че в границите на две години, две години и половина 27-километровият тръбопровод напълно ще бъде освежен.
Тогава към този момент ще могат да бъдат захранвани повече обитаеми места в общините Рудозем и Мадан.
„ Проектът е изпълнен на 100%. След включване на непрекъснатото зареждане, което е обвързване на възложителя, се пристъпва към 72-часови проби и държавна приемателна комисия. Очакваме действително през август месец тези неща да се случат. Има ток на процедура, остава сред Министерство на регионалното развитие и ЕВН да си решат казуса с документите, само че това са формалности. Като строителство ние всичко сме завършили. Проектът е изпълнен в период “, съобщи Димитър Митрев, представител на изпълнителя. Това е консорциум „ Пловдивци “ с водещ сътрудник съветската компания ОАО „ ЗАрубежводстрой “, българската „ ГБС-Инфраструктурно строителство “ (дъщерна компания на „ Главболгарстрой “ АД – б.а.) и испанската „ Арема “ АД.
Проектът за развиване на общинската инфраструктура на обща стойност 170 млн. лева, посредством който е обезпечено построяването на язовирите „ Пловдивци “, „ Луда Яна “ и „ Нейковци “, се финансира посредством заемно съглашение сред България и Световната банка.
„ Сега ни разпоредиха ремонт на остаряло строителство - това е галерията сред водовземната кула и реката. Има тунел, който е юридически преди 20 години. От време на време обаче там се появяват течове. Заради това ни удължиха с в допълнение съглашение периода за строителство с 3 месеца - до 31 август. През това време забележимите течове, които са от вътрешната страна от остаряло строителство, ще ги отстраним “, изясни Митев.
Той сподели, че много постоянно им вършат инспекции от Световната банка. Последната била през предишния месец. Идването им тогава било във връзка приемането на горския път.
„ Покрай язовира стопираме придвижването, защото е санитарно-охранителна зона. Допълнително ни разпоредиха да създадем нов горски път, който да заобиколи санитарно-охранителната зона и по отношение на приемането на горския път участваха и представители на Световната банка “, добави Митев.
Той изясни, че оттук-нататък предстоят още три процедури - акт 15, 72-часовите проби и акт 16. Като строителство всичко е изпълнено.
Има лека смяна в един от параметрите на язовира. По план трябваше да е с съдържимост 2,5 млн. кубика. След санирането на чашката на язовира размерът, който може да се побере вътре в язовира, са 2 560 000 кубически метра вода.
В момента в него има към този момент и 10-15-сантиметрови риби в следствие от естествено зарибяване при вливането на реката в язовира.
„ Язовирът е питеен. Риболовът ще е неразрешен. Евентуално в опашката на язовира ще може да се лови в миналото, само че не в този момент “, счита представителят на строителя.
„ Строителството на язовира в нашата част ще коства не повече от 31 млн. лева без Данък добавена стойност. А какъв брой е коствал преди 20 години, не мога да кажа. Реално ще коства по-малко от сумата, на която е контрактуван. Чистото СМР без Данък добавена стойност ще стъпи на 31 млн. лева С Данък добавена стойност ще е още 6 млн. лева “, посочи Митев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР