Първият в София паметник на българския общественик, писател, дипломат и

...
Първият в София паметник на българския общественик, писател, дипломат и
Коментари Харесай

Откриха паметник на Симеон Радев в София

Първият в София монумент на българския държавник, публицист, посланик и журналист Симеон Радев бе открит през днешния ден. Творбата е направена от скулптора Янко Бонев, по план на арх. Петър Стрясков.

Паметникът на Симеон Радев се издига по самодейност на фондация „ Достойни българи “ и концепция на нейния ръководител - българският артист Илия Георгиев. По концепция на „ Достойни българи “ през 2011 година в София бе открит и монумент на българския политик, финансист и посланик Атанас Буров в градската градина до Българска народна банка.

„ Днес откриваме монумент на още един заслужен българин – Симеон Радев. За него историята си е споделила думата. Той отдаде целия си живот за положителното на България”, сподели Илия Георгиев при откриването на паметника. Той благодари на хората от Обединената велика ложа на България (ОВЛБ), които им помогнали морално и материално да създадат този монумент.

Великият занаятчия на ОВЛБ Искрен Йотов означи при откриването, че през днешния ден е Денят на християнското семейство. „ Паметникът на Симеон Радев идва да ни покаже, че към момента имаме вяра, че българите сме едно огромно семейство и ми се желае както във всяко едно семейство, по този начин и в българското семейство сред политици, държавници и всички, които го съставляват, постоянно да стои въпросът на Симеон Радев: Дадох ли нещо на България”, сподели той.

Паметникът се открива в годината, когато означаваме 140-годишнината от рождението на Симеон Радев (р. 19.02.1879 г.), и намира своето почтено място в София, повече от половин век след гибелта му.

„ Симеон Радев е една от тези персони, които ние нареждаме във безконечния мавзолей на българщината”, сподели зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Скулптурата на създателя на "Строители на модерна България " е ситуирана в непосредствена непосредственост до НДК.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР