Първият тур на местните избори донесе шокиращи успехи, неочаквани падения

...
Първият тур на местните избори донесе шокиращи успехи, неочаквани падения
Коментари Харесай

Местните избори донесоха шокиращи възходи и падения

Първият тур на локалните избори донесе шокиращи триумфи, непредвидени падения и поява на нови локални субекти из страната. Като цяло обстановката се оказа сложна за прогнозиране, а постфактум – и за анализиране. Ясно е обаче, че за разлика от последните няколко локални вота, в този момент гласуването донесе големи изненади.

Палмата държи Несебър, където задържаният за покупка на гласове кмет Николай Димитров бе избран отново за четвърти път. И от килията той съумя да завоюва съвсем 60% от гласовете. Забележителното е, че самостоятелният Димитров освен победи претендента на ГЕРБ Атанас Терзиев (35%), само че и надделя коалиция ГЕРБ – братя Диневи. Партията на бизнесмените “Море ” дълго време поддържаше Димитров, само че този път сне доверието от него. С несебърската сага се родеe и тази в Септември – 70% и нов мандат взе Марин Рачев, обект на тежко следствие за корупция, задържан, пуснат след това под гаранция и със запорирано имущество за над 9 млн. лева Рачев бе повдигнат от ГЕРБ, НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация.

В аналите ще остане и резултатът в Доспат – ГЕРБ взе 83% във вота за общински съвет (ОбС), а дружно с това всичките 13 мандата в съвета. Малко преди изборите локалното Движение за права и свободи се раздруса от кавги. Исторически резултат, за който малко се шумеше през вчерашния ден, има и в Каварна - Нина Ставрева от Българска социалистическа партия, посочена за млада партийна вяра, остана трета. Балотажът там ще е сред Йордан Стоянов (ГЕРБ, СДС) и Елена Балтаджиева (ВМРО). Много рядко се случва настоящ общински кмет, повдигнат от една от двете огромни партии, да не се добере до втори тур.

И в регионален град се случи суперсензация – в Ямбол, където предприемачът Валентин Ревански завоюва 40% от гласовете. С него на балотаж ще се яви Катя Георгиева от Българска социалистическа партия. Провалиха се и разжалваният от ГЕРБ сегашен кмет Георги Славов (13%) (независим кандидат) и Димитър Иванов, кандидат на партията на Борисов (17%). Ревански има радио 999, подпомагал е спорта. В последните години е обвързван с две огромни публични изяви - радиото му поддържа митингите на стопаните по отношение на чумата в Странджа, а и синът му оглавяваше митингите против възможен бежански лагер в района. Валентин Ревански е подкрепял и организирането на референдуми. Именно с допитванията е обвързвана и издигналата го партия – “Пряка народна власт ”. Формацията взе 30% във вота за Общински съвет, с по 10% повече от ГЕРБ и Българска социалистическа партия – това е втората характерност на изненадата в Ямбол. Много рядко се случва толкоз незнайна партия, без позиции в локалната власт, да направи мощен пробив в регионален град.

Партийни лилипути сътвориха самобитни чудеса и в други градове. Бургаската партия “Средна европейска класа ” стана трета мощ в Общински съвет след ГЕРБ и Българска социалистическа партия, изпреварвайки НФСБ, чиято столица е точно морският град. В локалния парламент на Видин втора мощ е коалиция от Съюз на демократичните сили, Национална движение „Симеон Втори" и други дребни обединения (кандидатът й Цветан Ценков е на кметски балотаж). Подобен десен съюз стана трети и в Шумен, изпреварвайки мощната там Движение за права и свободи. Лидер му е съветникът Добромир Драев, фамозен с битката против бакиите на локалното ВиК. Има имидж на непостоянен състезател. Непосредствено преди вота в града се случи продължителна водна повреда, което съгласно локални наблюдаващи е причина за високия му резултат.

И една дребна позабравена партия извиси снага – “Новото време ”. Тя е водещ фактор в Пазарджик, защото издигна с други обединения емблематичния Тодор Попов. Дългогодишният кмет ще е на балотаж в неделя против подкрепения от Българска социалистическа партия предприемач Благо Солов. “Новото време ” направи възторг и в Бяла Слатина – кандидат-кметът Ценко Чоков не стигна втори тур, само че ще е консултант, а партията се подреди като втора мощ в Общински съвет след ГЕРБ. Жена му Цветелина Нелова пък е на балотаж в неделя в фамозното Галиче.

 

КЛЮМНАЛ ГЕРБ

В доста общини ГЕРБ не цъфна, както се пее в обичана ария на Цецка Цачева, а назад – клюмна. Ключовото за екологията, втората кабинка и бизнес плановете Банско бе сдадено - Георги Икономов загуби. Кмет стана подкрепеният от Българска социалистическа партия и “Воля ” Иван Кадев. В Созопол водач преди балотажа е Тихомир Янакиев (БСП), ГЕРБ е трета в Общински съвет след социалистите и Съюз на демократичните сили на Панайот Рейзи. Огромни са проблемите на партията и в няколко регионални града – Вяра Церовска в Перник има съвсем равни гласове със Станислав Владимиров от БСП; макар огромните напъни Надежда Петкова изостава с 12% от Йордан Йорданов в Добрич; в Плевен също води досегашният кмет (Георг Спартански) против индивида на ГЕРБ (Мирослав Петров).

 

СЛЕД СКАНДАЛИТЕ

Много малко са кандидат-кметовете и селищата, които не са били сюжет на кавги. Ето няколко любопитни резултата за имена и места, които са чести обекти на медийно внимание: В Трекляно, където имаше обвинявания за избирателен туризъм, за кмет бе избран отново Радко Петрунов (БСП); в Павел баня победи Иса Бесоолу от ДПС; в община Марица, на чиято територия е размирното Войводиново, бе избран отново Димитър Иванов (ГЕРБ); нов мандат ще има и за Румен Стоянов (БСП) в Калофер.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР