Първият транш от ЕК за финансиране на Националния план за

...
Първият транш от ЕК за финансиране на Националния план за
Коментари Харесай

Корупция и лоша администрация - най-големите рискове пред БГ плана за възстановяване

Първият транш от Европейска комисия за финансиране на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) е реалност, само че цялостното осъществяване на плановете е все по-силно застрашено от голям брой опасности, измежду които преди всичко са тези от политическо естество, в това число - корупцията. Това се показва в

" Силно притеснителни са знаците напоследък за липса на политическа и социална поддръжка и схващане на смисъла на проекта, действието на механизма за възобновяване и резистентност и уговорките на България ", пишат специалистите, като предизвестяват, че това може да има отрицателен финансов резултат за нашата страна.
 Първите 2,6 милиарда лв. по Плана за възобновяване към този момент са у нас
Първите 2,6 милиарда лв. по Плана за възобновяване към този момент са у нас

Вицепремиерът Пеканов прикани депутатите да ускорят работа по законодателната стратегия

В разбора се отбелязва, че забавянето, потребността от голям брой преработки и в последна сметка на шест версии на проекта са довели до пропускане на предплатеното заплащане през 2022 година, като Министерство на вътрешните работи са се провалили с единствената стъпка, изискваща действителна работа - публичната поръчка за системата ТЕТРА и радиорелейната мрежа.

" Получаването на първото заплащане изисква до края на 2022 година да се изпълнят 66 ограничения и дейности. Към средата на месец декември са изпълнени единствено осем при тъкмо 15 оставащи дни, т.е. по всичко проличава, че идващото заплащане ще се забави. (...) До началото на декември т.г. общо 21 страни са получили заплащания на стойност 136,5 милиарда евро, от които 91,4 милиарда евро безплатна помощ и 45,1 милиарда евро посредством заеми ", означават от института.

Няколко групи опасности

От ИПИ групират рисковете в няколко групи. С най-голяма значителност са тези, които се дължат на политическата неустойчивост, честите избори, забавянето на обвързваните с проекта нормативни промени, неналичието на политическа поддръжка за промените, корупцията и неналичието на господство на закона. Вероятността тези опасности да се осъществят в действителността е оценена като " съвсем сигурна ".

Това съгласно специалистите е и огромният риск пред проекта: " Доколко сме подготвени осъзнато и в единодушие да предприемем поредни дейности, да поставим систематични и целенасочени старания с явен и предстоящ краен резултат - смяна в уредбата и метода на действие в избран публичен бранш и публични връзки ".
 Правителството желае да се откаже от мегапроекта за батериите по Плана за възобновяване. С какво ще го размени?
Правителството желае да се откаже от мегапроекта за батериите по Плана за възобновяване. С какво ще го размени?

Има други възможности, също свързани със предпазване на сила

Административните опасности също са с огромна тежест в разбора на ИПИ. Както показват създателите му " проявяващите се и в общия подтекст на действието на обществения бранш проблеми при обмисляне, възлагане и осъществяване на публичните поръчки " могат да затруднят част от плановете по проекта, който е изцяло мощно подвластен от дейностите на администрацията.

Т.нар планови опасности са свързани с съответните планове от проекта и да вземем за пример може да бъдат " дейности или разпространение на отзиви на заинтригувани страни " против дадена промяна или дадена самодейност. Проблемни са както неналичието на механизъм за разрешаване на споровете по противоречивите планове, по този начин и неналичието на подобаващи реализатори за част от тях, излиза наяве от текста.

Високата инфлация и растящите разноски за труд образуват икономическите опасности пред проекта. Така е допустимо дадени планове да станат неизпълними без в допълнение финансиране.
 Защо Брюксел ни поряза с 1 милиард лв. по Плана за възобновяване?
Защо Брюксел ни поряза с 1 милиард лв. по Плана за възобновяване?

Безвъзмездната финансова поддръжка, която всяка страна членка би трябвало да получи от Възстановителния фонд на Европейски Съюз беше обновена

Не липсват и външни опасности - и то освен поради войната, икономическата и енергийната рецесии, само че дори и поради осъществяването на проектите на другите страни от Европейски Съюз. При проблеми при наши значими търговски сътрудници, обстановката у нас също може да се развие в отрицателна посока.

Какво може да се направи

От Института за пазарна стопанска система излизат и с съответни оферти за ограничения, които да понижат рисковете пред НПВУ. Според специалистите самото стратегическо ръководство на риска би трябвало да влезе в управническата рамка на проекта на всички равнища и напъните да бъдат в посока предварителни дейности, а не да се реагира на към този момент появили се проблеми.

" По отношение на промените е сериозно значимо пускане и ускорение на осъществяването им ", безапелационни са от ИПИ.

Експертите приканват за честа отчетност на администрацията и за връзка сред всички заинтригувани страни на национално и европейско ниво, с цел да е ясно какво затруднява реализацията на всеки един план и по какъв начин може това да се промени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР