Първият самостоятелен изцяло нов законопроект на правителството е факт -

...
Първият самостоятелен изцяло нов законопроект на правителството е факт -
Коментари Харесай

Нинова написа първия цял законопроект на правителството Петков

Първият независим напълно нов законопроект на държавното управление е реалност - Закон за колекторските компании, разгласи неговата авторка и вицепремиерка Корнелия Нинова (БСП).

" Вярваме, че с него решаваме един също дълго отлаган проблем, както и въпроса с дългогодишния тормоз и напън върху хиляди консуматори. Много пъти е юридически опит този Закон да бъде обсъждан в Народно заседание, само че постоянно се е препъвал. Допускам поради доста основни финансови ползи, защото става въпрос за оборот от към 4 милиарда лв. ", сподели Корнелия Нинова.

Фирмите, които извършват тази активност, ще подлежат на регистрация, и капитал от 500 000 лева Освен това ще би трябвало да имат застраховка " професионална отговорност ". Шефовете на тези компании би трябвало да са неосъждани и против тях да не се водят наказателни каузи. Те са длъжни преди да престъпят към каквото и да е деяние, да уведомят длъжника и да го поканят да извърши непринудено задължението си. Длъжникът има право да оспори това. Задължени са да не звънят и да не упражняват напън и каквато и да е намеса върху хората от 20 до 7 часа, както и в почивни, и в празнични дни. Следващото позвъняване да бъде не по-рано от два дни.

Забранява се лепенето на бележки на публични места - по домовете, входовете на блоковете. Колекторите нямат право да желаят по-голяма сума от тази, която е в първичното обвързване плюс законната рента, т.е. нямат право да начисляват тези доста такси и комисиони, които събират за себе си и с което един дълг от 50 лева става 500 лева Само главното обвързване и само лихвите за закъснение, които са законната рента. Законът планува при несъблюдение при тези отговорности да има санкции - за физически лица от 5 до 15 хиляди лева, за юридически и еднолични търговци - от 10 до 50 хиляди лева

" Обръщам се към всички тези хора, които до момента са били подложени на тормоз и на незаслужено търсене на големи суми от тях, поставяме всички старания да ви помогнем. Държавата ще ви отбрани от тези похищения върху достойнството, достолепието и имуществото ", сподели още вицепремиерът.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР