Първият румънски спътник ще бъде изстрелян от района на Черно

...
Първият румънски спътник ще бъде изстрелян от района на Черно
Коментари Харесай

Румъния изстрелва спътник със своя ракета

Първият румънски сателит ще бъде изстрелян от региона на Черно море благодарение на ракета, проектирана и създадена напълно в северната ни съседка.

EcoRocket ще излети през август от площадка наоколо до боен транспортен транспортен съд.

С извеждането в орбита на първия си сателит Румъния ще стане втората страна в Европейски Съюз след Франция, която е осъществила сполучливо галактическия си проект.

Проектът е дело на частната компанията " Румънска асоциация по космонавтика и аеронавтика " (ARCA), която има опит в построяването на суборбитални ракети, балони, парашути и уреди за галактическата промишленост.

Най-известният план на ARCA до момента е обвързван с задача на ЕКА до Марс. Румънците разработваха и тестваха парашута, на несполучливо кацналата европейска сонда ExoMars.

С присъединяване си в изстрелването на първия спътник на Букурещ ARCA цели да спечели наградата от 10 милиона евро, препоръчана от Европейската комисия. Наградата има за цел да подтиква европейската авиокосмическа промишленост да построява ракети за сателитно изстрелване с ниско влияние върху околната среда и ниски разноски за изстрелване.

EcoRocket ще може да приземява първата си степен, сходно на ракетите на SpaceX. Горивото на първата степен на процедура е водна пара под налягане. Така учените от северната ни съседка са изпълнили условието за екологичност и резистентност.

Височината на ракетата е 13 метра. Тя ще излети потопена във водата, единствено на няколко метра от кораба, който ще служи и като надзорен център. Степените на EcoRocket са три, първата от тях е парна, а другите две са по-конвенционални.

Ракета има огромно комерсиално бъдеще, като ще обслужва разрастващия се пазар на дребни спътници. EcoRocket може да изстреля до 10 спътника вид Cubesat. 

" Той сподели, че това е най-евтината ракетна установка в света, като цената на първия старт е едва 1,2 милиона евро ", декларира Димитър Попеску, създател на ARCA.

" Първият прозорец за изстрелване, въпреки и плануван за юни, беше отсрочен за 16-30 август. Стартът ще се реализира от кораба NMH Cătuneanu ", добавя Попеску.

" Ракетата ни ще бъде изстреляна от почти 36 километра от Констанца. Хората, които ще бъдат в пристанището и на плажа, ще могат да видят изстрелването. Те ще видят бяла линия, издигаща се от морето. Съветваме ги да донесат своите камери с телеобективи, с цел да запечатаме историческото събитие. Предварително ще обявим началния час, с цел да може светът да види старта ", оповестяват от ARCA.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР