Първият поглед на човечеството към условията на планета от типа

...
Първият поглед на човечеството към условията на планета от типа
Коментари Харесай

Учени се готвят за първи поглед към свят, който постоянно гори

Първият взор на човечеството към изискванията на планета от вида „ супер-Земя “ на 50 светлинни години се чака през идващите седмици посредством галактическия телескоп Джеймс Уеб, а НАСА се приготвя да види неща като от кошмарите.

Планетата, наречена 55 Cancri е, обикаля толкоз покрай „ своята слънчева звезда “, че повърхностните условия биха могли да бъдат безусловно като пъкъла разказан от библията: непрекъснато положение на изгаряне.

Данните демонстрират, че 55 Cancri e е на по-малко от 2,4 милиона километра от звездата си – 1/25 от дистанцията, на което супер горещият Меркурий се намира от нашето Слънце, споделят от НАСА.

„ При повърхностни температури надалеч над точката на размразяване на типичните скалообразуващи минерали, се счита, че дневната страна на планетата е покрита с океани от лава “, заяви НАСА на 26 май.

„ Представете си, в случай че Земята беше доста, доста по-близо до Слънцето. Толкова близо, че цяла година трае единствено няколко часа. Толкова близо, че гравитацията е заключила едно полукълбо в непрекъсната изгаряща дневна светлина, а другото в безконечен мрак. Толкова близо, че океаните кипят, скалите стартират да се топят, а от облаците вали лава.

Нищо сходно не съществува в нашата слънчева система, споделят от НАСА. Сред нещата, които учените се надяват да открият, е дали планетата е „ приливно заключена, като едната страна е обърната към звездата от самото начало “ или се върти по метод, който би основал денонощно.

Първоначалните изгледи от по-малко мощния галактически телескоп Spitzer на НАСА демонстрират, че нещо мистериозно се случва на 55 Cancri e, тъй като най-горещата точка не е частта, която е непосредствено обърната към звездата.

Една от теориите е, че планетата има „ динамична атмосфера, която придвижва топлота в близост “, споделят от НАСА. Друга концепция е, че 55 Cancri e се върти, с цел да основава денонощно, само че с кошмарни резултати.

„ При този сюжет повърхността ще се нагрее, стопи и даже ще се изпари денем, образувайки доста тънка атмосфера, която телескопът Webb може да открие “, се споделя в известието на НАСА.

„ Вечер парата ще се охлади и ще се кондензира, с цел да образува капчици лава, които ще валят назад на повърхността, като още веднъж ще станат твърди с рухването на нощта. “

Очаква се галактическият телескоп Джеймс Уеб да бъде изцяло дееспособен след „ единствено няколко седмици “ и първите му наблюдения се чакат през лятото, оповестяват от НАСА.

Телескопът е в положение да открие съществуването на атмосфера, настояват учени. Първата му година ще бъде отдадена на проучването на 55 Cancri e и безвъздушната планета LHS 3844 b, с цел да се опита да разбере „ еволюцията на скалисти планети като Земята “, изясняват от НАСА.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР