Първият папа, дошъл от Новия свят - аржентинецът Хорхе Берголио,

...
Първият папа, дошъл от Новия свят - аржентинецът Хорхе Берголио,
Коментари Харесай

Папа Франциск, който иска "бедна църква за бедните"

Първият папа, пристигнал от Новия свят - аржентинецът Хорхе Берголио, е напълно друг от предшествениците си. В изрече му се промъкват революционни нотки от неговия латиноамерикански континент.

В Чили и Перу тази седмица папата, който ще направи двайсет и второ пътешестване в чужбина, приказва освен на испански, само че и на духовния и културен език, понятен за всички. " Чувствам се свободен, не ме е боязън от нищо ", споделя папа Франциск, приел тежката задача да управлява църквата на 1.3 милиарда католици на планетата, от които 49 на 100 са на двата американски континента.

Така приказва " американски папа ", проучва свещеник Марсело Санчес Сорондо, негов съотечественик, който познава аржентинския йезуит от десетилетия. " Общото сред Северна и Южна Америка е, че техните общества с европейски корени са жадни за независимост; чувството за независимост е общата основа на цяла Америка ", изяснява пред Агенция Франс Прес Сорондо, който е професор по философия и канцлер на Папските академии на науките и на публичните науки. Първият папа, поканен да приказва пред американския Конгрес, има мощно възприятие за човешко достолепие и независимост, продължава той.

Свобода и обществена правдивост

Вярно е обаче, че в чувството за независимост в двете Америки са се появили разлики с обедняването на Юга. " Папата е доста сензитивен към въпроса за обществената правдивост - освен това латинско, в сравнение с северноамериканско и на което се дължи ползата му към онеправданите " периферии ", споделя монсеньор Сорондо.

Архиепископът на Буенос Айрес беше съвсем незнаен, когато бе определен на 13 март 2013 година и стана първият папа, харесал името Франциск, в израз на респект към Свети Франциск от Асизи - пример за християните, посветил се напълно да служи на бедните.

Потомък на италианско емигрантско семейство от Пиемонт, Хорхе Берголио се трансформира в " свързващо звено сред Стария континент и Новия свят ", само че " трагичната история на Аржентина от края на 20 век е главният декор на персоналния му напредък ", обобщава ученият Джовани Мария Виан, началник на " Осерваторе Романо ", в предисловието на книгата " Франциск - американският папа ".

На кардинал Берголио бе поръчано преди 10 години в Апаресида, в Бразилия, да изготви заключителния документ на Съвета на латиноамериканските епископи. На този конгрес епископите от континента взимат решения по значими въпроси един път на 10 години.

Този текст, необятно прочут в Латинска Америка, съдържа доста огромна част от сегашните задължения на Франциск, отбелязва ватиканистът Никола Сенез в книгата " Словото на папата ". В Апаресида Хорхе Берголио дава израз на възмущението си от " скандалното неравноправие " - една от основните насоки в работата му като църковен глава, показва ватиканистът.

Във всички документи от епископските конференции се дава " приоритет на проблемите на бедните ", удостоверява монсеньор Сарондо. " Папата е мощно сериозен към капитализма, принасящ в жертва човешките права, и това е типично за латиноамериканските епископи ", прибавя той.

Фотогалерия: Един ексцентричен папа на 80 година >

Полският папа Йоан Павел Втори също разобличаваше " дивия капитализъм ", само че Франциск е по-конкретен - застъпва се за " бедна черква за бедните " и живее непретенциозно в малко жилище, отбелязва сънародникът му.
Хорхе Берголио - " същински овчар на терен ", е обикалял надлъж и нашир бедните покрайнини на Буенос Айрес.

Той постоянно дава за образец този мултикултурен и мултирелигиозен мегаполис, обитаем с хора от разнообразни раси, когато убеждава със мощни думи Старата Европа да приема мигранти. Опитът, който е натрупал в годините на аржентинската икономическа рецесия, е в основата на неговата визия за " нищетата на огромните градове ", чиито поданици са селяни, изгубили културните си опори. В неотдавнашни беседи пред френския социолог Доминик Волтон, папата показва страдание, че Латинска Америка няма силата " да реагира в отговор на голямата земеделска употреба " и да " оказва опозиция против културната употреба на личните си жители ".

Народ и национална благочестивост

Възгледите му са мощно повлияни от " теологията на народа " - аржентински вид на " теологията на освобождението ", която не проповядва принуждение и класова битка от марксистки вид.

Това течение откроява културата и благочестието на хората от народа. Папата се възхищава на богослужението на локалните култури, на което ще акцентира в Чили и Аржентина. " В националното благочестие разцъфтява националната памет ", гласи прекомерно мистичната формулировка, която папата дава пред млад аржентински публицист в неотдавнашните си беседи под заглавие " Латинска Америка ".

Папата доверява, че е назначил латиноамерикански кардинали, тъй като " те привнасят духа на новите църкви, духа на една история на религия и кръв ". Така той преобразява по свое сходство конклава, който ще избере негов правоприемник. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР