Първият международен граждански полет след изтеглянето на войските на НАТО

...
Първият международен граждански полет след изтеглянето на войските на НАТО
Коментари Харесай

Първият международен граждански полет кацна в Кабул

Първият интернационален цивилен полет след изтеглянето на войските на НАТО от Кабул на пакистанската държавна самолетна компания от Исламабад, пренасящ шепа пасажери, кацна на летището в афганистанската столица, предае Франс прес.
``Почти нямаше пасажери в ​​самолета, към 10 души... може би повече личен състав, в сравнение с пътници``, сподели публицист на Франс прес на борда на полета.

Възобновяването на комерсиалните полети ще бъде основен тест за талибаните, които неведнъж обещаваха да разрешат на афганистанците, които имат нужните документи, да изоставен страната свободно.

Около 100 пасажери чакат да заловен противоположния полет за Исламабад. Това са най-вече родственици на чиновници от интернационалните организации като Световната банка.

----

Жените в Афганистан, които желаят да продължат висшето си обучение, ще могат да се запишат в университети, само че класовете би трябвало да бъдат разграничени на напълно мъжки и напълно женски, а главите на студентките трябва задължително да са покрити, оповестиха талибаните. Би Би Си напомня, че на дамите и момичетата беше неразрешено да посещават учебни заведения и университети при ръководството на талибаните сред 1996 и 2001 година

Новата политика за висшето обучение идва откакто талибаните подвигнаха знамето си над президентския замък, давайки знак за началото на тяхната администрация отпред с търсения от Организация на обединените нации за тероризъм Мохамад Хассан Ахунд.

Някои допускат, че новите правила целят да изключат дамите от просветителната система, защото университетите нямат запаси да обезпечат обособени класове. Министърът на образованието Абдул Баки Хакани  настоя, че има задоволително дами преподаватели и че там, където те не са налични, ще бъдат открити други възможности. " Всичко зависи от потенциала на университета ", сподели той. " Можем също да използваме преподаватели мъже, които да преподават зад завеса или да използваме новите технологии ", сподели той.

Момичетата и момчетата ще бъдат разграничени и в началните и междинните учебни заведения, което е постоянно срещано в Афганистан.

Новоназначеният министър сподели още, че предметите, преподавани в университетите, ще бъдат изменени. Той съобщи пред кореспонденти, че талибаните желаят ``да основат  ислямска образователна стратегия, която да е в сходство с ислямските, национални и исторически полезности и, въпреки това, да може да се конкурира с други страни``.

В същото време към 300 изцяло забулени дами от Афганистан дадоха обещание съблюдаване на твърдите политики на талибаните по повод сегрегацията сред половете, съобщи Българска национална телевизия. Те се оповестиха в отбрана на новото държавно управление на Ислямското емирство Афганистан, което забрани демонстрациите до момента в който за тях не бъде обещано позволение от правосъдното министерство. Студентката Шабана Омари сподели, че е съгласна с политиката  дамите да си покриват главата. ``Тези, които не носят хиджаб, вредят на всички ни``, безапелационна е тя, визирайки забрадките, носени от доста мюсюлманки. " Хиджабът не е нещо самостоятелно. "  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР