Първият квантов компютър в Европа намери своя дом. Машината, създадена

...
Първият квантов компютър в Европа намери своя дом. Машината, създадена
Коментари Харесай

Германия ще бъде дом на квантовия компютър на D-Wave

Първият квантов компютър в Европа откри своя дом. Машината, основана от D-Wave ще се обитава във Forschungszentrum Jülich Supercomputing Center (JSC) в град Юлих, Германия. Планът е всичко да е готово още до края на идната година и той да е наличен за европейските бизнеси и откриватели чрез Leap, квантовата облачна услуга на D-Wave, предава Next Platform.

Става дума за Advantage, машина, помещаваща над 5000 кюбита, което повече от два пъти мощта на актуалната квантова машина на компанията 2000Q. Подобреният дизайн, показан от D-Wave тук включва новата топология Pegasus, която обезпечава надалеч по-високо равнище на свързаността сред кюбитите. Общите усъвършенствания в Advantage ще създадат от системата най-мощната по рода си, когато излезе в средата на 2020.

Към сегашния миг, всички D-Wave компютри се намират в Северна Америка. Според професор Кристел Микелсен, който управлява групата Quantum Information Processing group в изследователския център в Юлих физическият достъп до Advantage ще разреши на него и сътрудниците му по-лесно да свържат квантовия хардуер със суперкомпютрите в JSC, като приложенията ще бъдат стартирани в хибриден режим, при който системата на D-Wave ще дава отговор за осъществяването на квантовите логаритми, а HPC машините ще се употребяват за обвивката и други софтуерни съставни елементи, които разчитат на цифровия хардуер, цитира думите му изданието.

Обикновено, заради цената на D-Wave системите, която може да доближи до 20 милиона $, и операционната среда, която би трябвало да бъде доставена с тях, доста, в случай че не и множеството консуматори доближават квантовия хардуер посредством облачната услуга Leap. Услугата беше показана предходната година и към сегашния миг е обвързвана със упоменатия 2000Q.

Микелсен чака интереса към Advantage да е огромен. Такъв евентуално ще бъде проявен от страна на разнообразни компании и организации от набор от промишлености: снабдители на коли, химически компании и компании от въздушния превоз. Една такава компания се явява Airbus, които демонстрират предпочитание да употребяват Advantage за провеждането на FTA проби на дизайна на своите самолети и галактически кораби, с цел да научат повече за държанието на изгражданите от тях машини в случаи на срив. Автомобилните компании също се интересуват от опцията за провеждането на FTA проби, само че също по този начин и са заинтересувани от използването на квантовите калкулации за приложения, като самостоятелния превоз, контрола на трафика и създаването на акумулатори за електрически коли.

Поставянето на квантов компютър на европейска земя и интеграцията му с HPC хардуер е част от по-глобална тактика на Европейския съюз, която цели развиването на модулната суперкомпютъризация. Голяма част от първите стъпки в този проект се организират точно от центъра в Юлих, което стартира със суперкомпютъра JUWELS. Идеята е да бъде обезпечена система с модулни съставни елементи.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР