Първият круизен кораб по Дунав акостира на видинското пристанище. На

...
Първият круизен кораб по Дунав акостира на видинското пристанище. На
Коментари Харесай

Старт на туристическия сезон: Първият круизен кораб по Дунав акостира на видинското пристанище

Първият круизен транспортен съд по Дунав дебаркира на видинското пристанище.

На първокласния транспортен съд „ Viking Lif “ пътуват над 100 американски туристи , които посетиха първо неповторимите Белоградчишки скали и крепостта „ Калето “ , следобяд - крепостта „ Баба Вида “.

Круизният транспортен съд се агентира от българската туристическа организация „ Балкан турс “. На процедура в първия пролетен ден във Видинско бе даден и стартът на новия туристически сезон по река Дунав, който по традиция стартира в средата на март и продължава до края на ноември, сподели зам.-кметът на Белоградчик  Росен Младенов. Американските туристи ще отплават в посока Русе в късния следобяд, прецизираха от пристанище Видин.

Пандемията ограничи пътуванията с круизни кораби по река Дунав през последните две година, сподели още за БТА  Росен Младенов. Пътуванията по реката след 2010 година се трансфораха в туристически шлагер за задграничните туристи, изключително тези от Америка, Азия и Европа.

Туристите, най-вече хора от третата възраст откриват хубостите на дунавските страни и тяхното богато културно и историческо завещание, показа Младенов. 

През 2019 година на пристанище Видин са дебаркирали 325 първокласни туристически кораба с близо 48 000 задгранични туристи, сочи информация на локалната пристанищна администрация. В съпоставяне с 2010 година нарастването е близо три пъти.

През 2020 година - първата година на пандемията, при планувани 456 кораба, на врата дойдоха едвам 18 с 1730 туристи, което е 25 пъти по малко от плануваното. В края на туристическия сезон през 2021 година статистиката демонстрира 124 кораба със 11 595 пасажери, сподели още Младенов.

" Нито една от туроператорските компании не желае да се ангажира с безапелационна прогноза какъв брой круизни кораба и задгранични туристи ще дойдат през актуалната година, с цел да може да се реализира действително обмисляне и подготовка ", добави Младенов.

Той добави, че по предварителна поръчка все още през целия сезон се чака на видинското пристанище да дебаркират над 320 круизни кораба, с близо 32 000 задгранични туристи.

По традиция туристите, слизайки на българския бряг, посещават един от знаците на Видин - крепостта " Баба Вида ", забележителностите на дунавския град и главно преглеждат Белоградчишките скали и цитадела.

Малка част от тях посещават пещерата „ Магурата “ заради особеностите на обекта - висока мокрота и хлъзгав терен. Община Белоградчик сега осъществя трансграничен план с Република Сърбия за социализация на пещерата, който се финансира с европейски средства.

Част от плана е замяна на осветлението с енергоспестяващо и съобразено с изискванията , слагането на интерактивни атракции и указателни табели, сподели още заместник-кметът. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР