Първият космонавт на планетата Юрий Гагарин се разбил с изтребителя

...
Първият космонавт на планетата Юрий Гагарин се разбил с изтребителя
Коментари Харесай

Самолетът на Гагарин се разбил заради грешна команда от Земята

Първият космонавт на планетата Юрий Гагарин се разрушил с изтребителя „ МиГ-15УТИ “ заради неверна команда от Земята . Това твърди летецът и лекар на техническите науки Арсений Миронов, който е член на летателната комисия, включена в огромната държавна комисия по следствие на аргументите за тази злополука.

Гагарин почина на 27 март 1968 година при подготвителен полет с образователен аероплан дружно с летеца-инструктор Владимир Серьогин. Машината им падна покрай град Киржеч във Владимировска област. Според формалната версия за нещастието осъществена от летците внезапна маневра е довела до попадането на самолета в закрит режим на полета и до рухване. Какво обаче е провокирало маневрата следствието не съумяло да откри.

По думите на Миронов покрай зоната на полета на самолета на Гагарин и Серьогин задания е изпълнявал и различен „ МиГ-15УТИ “. Специалистът счита, че изтребителят на Гагарин попаднал в закрит режим на полета вследствие на маневра за отклонение от ненадейно видяния измежду облаците втори аероплан .

Експертът декларира, че изказванията му се базират на неведнъж прочитане на детайли от разшифроването на радиобмена в първата му редакция. Гагарин уведомил, че извършил задача в зона 20 и изискал позволение за завой на 320 градуса. „ Ръководителят на полета или помощникът му неотложно дал отговор „ Разрешавам “, само че явно не е забелязал рисковото приближаване сред двата изтребителя на екрана на локатора – разясни Миронов. – Ако бе извършил отговорностите си, той е трябвало да добави командата „ Разрешавам “ с думите „ без намаляване “ , наблюдавайки екрана на локатора. Думите „ без намаляване “ обаче не са произнесени “.

Миронов допуска, че при вярна команда самолетът на Гагарин е щял да извърши завой на 320 градуса на височина 4200 метра над другата машина и е нямало да се стигне до рисково приближаване сред самолетите и до маневра за отклонение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР