Първият и най-важен риск е, че сега е война, а

...
Първият и най-важен риск е, че сега е война, а
Коментари Харесай

Трайчо Трайков: Преговорите с „Газпром” крият нови рискове, а не по-ниски цени

Първият и най-съществен риск е, че в този момент е война, а това е оръжие. Въпросът е какъв брой рационално е да си го държиш до слепоочието и да разчиташ, че няма да бъде натиснат спусъкът. Вторият значителен риск е връзките сред страните по отношение на осъществяването на контракта. Така някогашният министър на енергетиката Трайчо Трайков разяснява в „ Здравей, България “ по NOVA желанията за договаряния с „ Газпром ”. Той загатна и вероятността от арбитраж. Досега България има мощна позиция, с помощта на това, че не е нарушила контракта, подават се поръчки, удостоверяват се количества и те се употребяват. Потвърдените количества са 0 и толкоз се употребяват, сподели още той.

Трайков разяснява и изказванията на служебния министър на енергетиката, че към този момент не се подават поръчки към „ Газпром ”. Това е третият риск - дейностите на тази част на държавното управление в този интервал, е неговото мнение.

Той обаче предизвести, че в случай че България компрометира позицията си за арбитража, това значи евентуални загуби сред 1,5 и над 2 милиарда лв..

Последните известия от служебния кабинет да се изискат неизползваните количества от „ Газпром ” разяснява и дипломатът Милен Керемедчиев. Тази поръчка беше направена още от президента Радев, когато връчваше третия мандат на Българска социалистическа партия. Той тогава заложи тезата, че в България енергийната рецесия е най-сериозният проблем. Същото показа и при назначение на служебното държавно управление, посочи той.

Керемедчиев уточни, че в същия този миг имало и изявления на съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова, която до тогава запазвала безмълвие, че договарянията с „ Газпром ” могат да бъдат възобновени. Затова регистрира, че сега по-скоро приказваме за политически дейности, в сравнение с за стопански такива, акцентира дипломатът.

Той изясни, че даже за настроени другарски към Русия страни, каквато е Унгария, за последната една година газът е поскъпнал четири пъти.

Ние сега влизаме в една извънредно клекнала и прегърбена позиция - политически, която няма да ни докара никакви дивиденти. Освен това, ще ни докара, може би, доста безценен газ, счита още Керемедчиев.

Трайков акцентира, че цените по контракта с „ Газпром ” порастват с тези на газовите и спотовите пазари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР