Първият и исторически вътрешнопартиен избор за лидер на партията нека

...
Първият и исторически вътрешнопартиен избор за лидер на партията нека
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Кандидатите за председател на БСП нямат основание да се оплакват от неравнопоставеност

Първият и исторически вътрешнопартиен избор за водач на партията дано да приключи почтено, а огромният победител да е Българска социалистическа партия. Залогът е България, прикани Вигенин във Facebook

Няма да върша пространни мнения, само че се усещам задължен да

*Първо, считам че Централната комисия по осъществяване на избора (ЦКПИ) си прави работата извънредно акуратно и с нито едно свое решение не е дала мотив да има подозрения в нейната обективност и безпристрастност. Нейна задача е да подсигурява сполучливото осъществяване на избора. Атаките против нея идват от хора, които месеци наред вършат всичко допустимо изборът да се провали. На тях тя в действителност пречи.

*Второ, не виждам учредения претендентите да се оплакват от неравнопоставеност. Логично, както при всеки мажоритарен избор, досегашният ръководител има натурален бонус във връзка с известност. Но има и товар, който евентуално го дърпа надолу. Затова задача на останалите претенденти не е единствено да посочат грешките и да обосноват потребността от смяна, само че и да покажат, че носят по-добра опция. Повечето от тях отдавна, доста преди акцията, развиват тезите си, различен е въпросът до каква степен безапелационни са били. Сега, по време на формалната акция, са налице всички вероятни гаранции за равнопоставеност от страна на ЦКПИ. Уникално е, бих добавил, че за пръв път настоящият ръководител се отдръпна от поста, с цел да се бори за преизбирането си.

*Трето, костват ми се мощно пресилени недоволствата за напън върху членове или партийни структури да гласоподават за Нинова. Може и да има такива случаи някъде, само че има и механизъм за сигнали до ОИК и ЦКПИ, нямам информация да е употребен. Но да сме точни – апелите за присъединяване и информирането на членовете по кое време и къде се организира изборът не е напън, а е рутинно обвързване на партийните управления по места. Въпрос на организационна просвета и на политическа отговорност е всяка общинска конструкция да се стреми към допустимо най-високо присъединяване на социалистите в избора. Алармирането за напън идва още веднъж тъкмо от тези, които месеци наред се опитваха да спрат, а в този момент към този момент да провалят избора с апели за безучастие, без оглед на последствията за Българска социалистическа партия от такова развиване. В област Ямбол да вземем за пример стремежът е към висока интензивност, която ще покаже жизнеспособността на структурите, това е усилието на партийните управления – да основат условия всеки член на Българска социалистическа партия да може да взе участие в избора, в случай че има предпочитание за това. За кого обаче ще гласоподават социалистите е въпрос на работа на щабовете на претендентите, тяхната известност и така нататък Не са поставяни никакви спънки или ограничавания пред никого, само че би трябвало да приемем и обстоятелствата - огромните срещи на Нинова в Елхово и Ямбол са резултат от интереса на социалистите да я чуят; същите старания сме подготвени да поставим и за всеки различен претендент, който би желал да посети района, теренът е идентичен за всички, само че имам обосновано съмнение, че залите просто не биха се напълнили.

*Четвърто, изборните описи. Късното оповестяване на окончателните описи не е фактор за честността на избора. Гласува се по общини, описите се изготвят от самите общински организации, там знаят с акуратност какъв брой и кои са членовете на Българска социалистическа партия, корекциите са с по 1-2 нагоре или надолу. До 10.09 измененията ще са минимални, само че би трябвало да се отразят точно за да се подсигурява тяхната акуратност. За мен остава въпросът дали в случай че описите са оповестени месец по-рано, това по някакъв метод би трансформирало хода на акцията, възможностите на претендентите, интереса към надпреварата и така нататък Според мен не.

*Пето, дебатите сред претендентите. Признавам, аз бих желал да видя един добре проведен обществен спор по БСТВ да вземем за пример, по всички правила, който да се наблюдава от всеки член на Българска социалистическа партия, а и от необятната аудитория. Не зная дали е юридически подобен опит. Но регистрирам също, че в този момент редом текат две акции - едната е формалната за избор на ръководител, другата е неофициалната за демотивиране на социалистите и неуспех на избора. Виждам също, че в последната седмица втората става все по-активна. Тя е обвързвана и със засилващи се лични нападки към претендентите, къде директни, къде през услужливи медии. Опасявам се, че подобен спор дни преди избора може да бъде употребен точно за оклеветяване на претенденти, отказване на директния избор и като резултат демотивация на социалистите. Затова и не упорствам да се случи. Явно ще би трябвало да си създадем нужните заключения, с цел да подобрим процеса при идващия директен избор след 4 години. Липсата на общ спор обаче също не е фактор за честността на избора, а е въпрос на преценка и тактичност от страна на всеки претендент. В тази връзка ще кажа няколко думи и за днешната самодейност на ръководителя на Софийската градска организация. Ако искаш да организираш спор с ВСИЧКИ претенденти, първо осигуряваш авансово единодушието им и едвам тогава го обявяваш. След това уточняваш с щабовете им дата, тематики, правилник, водещ и така нататък Нищо такова не е направено, по тази причина и ми наподобява на недобронамерена импровизация, да не кажа политическо шмекеруване, които са под равнището на Софийската организация на Българска социалистическа партия. Такъв вид среща би трябвало да бъде оповестена по напълно различен метод – социалисти от София се събират и канят претендентите, които желаят, да се показват.

*И финалът. Аз предлагам в оставащото до събота време да се върнем в полето на разсъдъка и политическата логичност, всеки един от нас да се съобрази с решенията на органите на партията, да работи по разпоредбите такива, каквито са, да постави старания Българска социалистическа партия да покаже мощ и мотивация на 12.09. На всеки от нас му се е случвало и да печели, и да губи, а в политиката постоянно по-важният въпрос е по какъв начин го правиш – има позорни победи, има почтени загуби, има го и най-деструктивният метод: „ След мен и потоп! “ Победителят постоянно е единствено един, само че има метод и доста бих желал съботният ден да приключи почтено за всички претенденти, а огромният победител да е Българска социалистическа партия. Залогът е България.

Kристиан Вигенин, Facebook

*публикация

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР