Първият голям съдебен процес във връзка с опустошителните земетресения, които

...
Първият голям съдебен процес във връзка с опустошителните земетресения, които
Коментари Харесай

Съдят първите обвиняеми заради жертвите на земетресенията в Турция

Първият огромен правосъден развой по отношение на опустошителните трусове, които раздрусаха Турция предишния февруари, стартира през днешния ден в югоизточния град Адъяман.

Собственик на хотел и 10 други обвинени са изпратени на съд за рухването на четиризвездния " Гранд Исиас Хотел " и гибелта на 72 души. Експерти считат, че постройката е имала основни строителни недостатъци.

 
Сред жертвите бяха 26 деца от Северен Кипър, които бяха пътували до Турция за учебен волейболен шампионат.

Родителите на жертвите дойдоха в Адъяман за процеса. Облени в сълзи, те застанаха пред постройката на съда, държейки в ръце фотосите на починалите си деца.

" Всеки, който е взел участие в градежа на " Гранд Исиас Хотел ", е отговорен ", споделя Рушен Каракая, която е изгубила 14-годишната си щерка. Тя добави, че няма да се успокои, до момента в който отговорните - от строителите до тези, които са издали разрешителни - не понесат отговорност.

Държавните прокурори настояват, че обвинените умишлено са предизвикали гибел заради несъобразителност. Те са изправени пред присъди до 20 години затвор, в случай че бъдат приети за отговорни, съобщи Българска телеграфна агенция.

 
Петима от тях, в това число притежателят, са в ареста. Те не участваха в първия ден на делото, само че бяха свързани със правосъдната зала посредством видеовръзка.

В ход е и настрана следствие, което би трябвало да дефинира дали държавната работа, която издава разрешителни, носи някаква отговорност. 

На 6 февруари сутринта земетресение с магнитуд 7,7 раздруса Югоизточна Турция и Северна Сирия, последвано от втори трус с магнитуд 7,6 следобеда на същия ден. Според държавни данни към 50 800 души са починали единствено в Турция, припомня организацията. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР