Китай уверява Русия, че остава „безпристрастен“ към войната в Украйна, след като присъства на саудитските мирни преговори

...
Първият дипломат на Китай Ван И каза на руския си
Коментари Харесай

Първият дипломат на Китай Ван И каза на руския си колега, че Пекин остава „безпристрастен“ по отношение на войната в Украйна, ден след като китайска делегация участва в международни преговори за прекратяване на конфликта, който включваше Киев, но не и Москва.

В разговор в понеделник Уанг подчерта пред руския външен министър Сергей Лавров, че Китай и Русия са „надеждни и надеждни добри приятели и партньори“.

„По отношение на украинската криза Китай ще поддържа независима и безпристрастна позиция, ще има обективен и рационален глас, активно ще насърчава мирните преговори и ще се стреми да търси политическо решение при всеки международен многостранен повод“, каза Уанг, според прочетено на призив, публикуван от китайското външно министерство.

Обаждането последва двудневни преговори, организирани от Саудитска Арабия, където около 40 държави, включително ключови съюзници на Украйна Съединените щати, Великобритания и Германия, както и Индия и редица близкоизточни нации, се срещнаха, за да обсъдят разрешаването на конфликта, почти 18 месеца от началото на нахлуването на Москва.

Групата се съгласи относно важността на международния диалог за намиране на „обща основа, която ще проправи пътя към мир“, според официалните саудитски медии.

Лавров „оценява и приветства конструктивната роля, изиграна от Китай“ за политическо разрешаване на „кризата в Украйна“, каза китайското външно министерство в своя прочит на разговора в понеделник.

Роля на Китай в миротворчеството?

Преди преговорите в Джеда украинският външен министър Дмитро Кулеба нарече участието на Китай "супер пробив и историческа победа".

Украйна и нейните западни съюзници отдавна изразяват надежда, че Китай и неговият лидер Си Дзинпин, самоопределян приятел на руския президент Владимир Путин, могат да изиграят роля в тласкането на Москва към мир.

И Си, и Путин виждат другия като критичен партньор в прекрояването на това, което те виждат като воден от Америка световен ред, враждебен на техните цели.

Китай продължи да укрепва своите икономически, дипломатически връзки и връзки в областта на сигурността с Русия, въпреки нахлуването на Путин в Украйна, което Пекин никога не е осъдил.

Тя не изпрати делегация на предишни международни преговори в Дания през юни, въпреки опитите си да се позиционира като потенциален мирен посредник в конфликта през последните месеци.

 Представители на Китай (вляво) и Съединените щати (вдясно) присъстваха на разговори за Украйна в Саудитска Арабия през уикенда. class= Представители на Китай (вляво) и Съединените щати (вдясно) присъстваха на разговори за Украйна в Саудитска Арабия през уикенда. Саудитска пресагенция/Ройтерс

Участието на Китай в преговорите в Джеда идва, когато страната засили връзките си със Саудитска Арабия и засили усилията си да възобнови отношенията си с ключови икономически партньори в Европа на фона на икономически проблеми и продължаващи търкания с Вашингтон.

Репутацията на Пекин в Европа беше значително накърнена от подкрепата му за Русия.

Специалният пратеник на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей, който ръководи делегацията, „има широки контакти и комуникация с всички страни по политическото уреждане на кризата в Украйна… изслуша мненията и предложенията на всички страни и допълнително консолидира международния консенсус“, китайският външен каза министерството в изявление на Ройтерс в понеделник. CNN се обърна към министерството за коментар.

Участието на Китай в преговорите обаче не изглежда промени собствената му позиция относно конфликта.

Пекин ще продължи да укрепва диалога въз основа на своята позиция от 12 точки за политическо уреждане на кризата, каза министерството след разговорите, според Ройтерс.

Това предложение, което Пекин представи по-рано тази година, призовава за мирни преговори за прекратяване на конфликта. Но той значително се отклонява от собствената визия на Украйна за мир, тъй като настоява за прекратяване на огъня, без също така да призовава за изтегляне на руските войски – резултат, според критиците, би помогнал на Москва да консолидира своите незаконни придобивки по време на война.

Украйна и Русия остават публично ангажирани с предпоставките за преки преговори, които другата страна намира за неприемливи.

„Работете тясно и стратегически“

Предложението на Китай също беше обсъдено по време на разговора в понеделник между Уанг и Лавров, според китайското външно министерство, като се цитира думите на Лавров, че Русия го „силно одобрява“.

Разговорът също така подчерта по-широко тяхното привеждане в съответствие на международната арена, като Уанг призова двете страни да „работят тясно и стратегически“ за насърчаване на „многополюсен свят“ и „демократизация на международните отношения“ – термини, използвани за изразяване на споделената им визия за световен ред, където западните нации имат по-малко влияние.

В официален руски отчет за разговора, публикуван от държавната информационна агенция ТАСС, се казва, че двамата „отново са потвърдили единодушието или широкото съгласуване на подходите на Москва и Пекин към световните дела“.

„Те отбелязаха своето отхвърляне на конфронтационната политика на западния блок спрямо Русия и Китай, опитите му да сдържа развитието им чрез санкции и други нелегитимни методи“, каза ТАСС.

Обаждането беше и първото между двамата, откакто Уанг беше преназначен за външен министър на Китай след шокиращото сваляне на неговия наследник Цин Ган, който беше внезапно сменен без обяснение в края на юли след само шест месеца на поста.

Уанг преди това беше външен министър в продължение на около десетилетие, преди да бъде повишен в ръководството на външните работи на управляващата Китайска комунистическа партия в края на миналата година. Сега той заема и двата поста.

Лавров поздрави китайския си колега за назначаването му и му "пожела голям успех в новата му взискателна роля", каза ТАСС.

Марта Джоу, Хамди Алкшали, Мария Найт, Кайли Атууд, Майкъл Конте и Надийн Ебрахим от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР