Първият дипломат на Киев влезе в задочен спор с президента

...
Първият дипломат на Киев влезе в задочен спор с президента
Коментари Харесай

Доставката на оръжие за Украйна се оказа ябълката на раздора в България

Първият посланик на Киев влезе в неприсъствен спор с президента Румен Радев и насочи упрек към премиера Кирил Петков

Темата с доставките на оръжие за Украйна още веднъж се трансформира в ябълката на раздора, съобщи

Стигна се както до напрежение сред съдружни сътрудници, по този начин и до остро изявление на украинския външен министър в българския парламент. Първият посланик на Киев влезе в неприсъствен спор с президента Румен Радев и насочи упрек към премиера Кирил Петков. А от „ Демократична България” желаеха ново привикване на съдружния съвет, откакто и през днешния ден точката за експорт на оръжие за Украйна не влезе в пленарната зала.

От коридорите на българския парламент външния министър на Украйна изясни, че е тук, с цел да получи отговор - ще изпрати ли страната ни оръжие към Киев.

„ Не, нямаме явен отговор”, сподели Дмитро Кулеба.

Освен филантропичната помощ, каските и бронежилетки, които към този момент сме дали, Украйна има по-големи упования към нашата страна.

„ По време на война, с изключение на жилетка и шлем би трябвало да имаш и оръжие, с което да се отбраняваш. А по този метод, който политически по някакъв метод е оневинен от ваша позиция - вие желаете да умрем защитени”, съобщи Кулеба.

Дипломатът схванал и за разликите по тематиката измежду ръководещите партии.

„ Всеки, който намира някаква причина, да не изрази своята позиция, да не натисне копчето и да не помогне, той в действителност поддържа агресора”, съобщи Кулеба.

Българска социалистическа партия са срещу изпращането на оръжие. Проблем в обединението се оказа и отхвърленото искане на „ Демократична България” за директна военна помощ, а признатото на „ Продължаваме промяната”, дефинирано по този начин - „ техническа помощ за защитни цели”.

„ Не считам, че който и да е външен министър, може да споделя на България какво да прави”, съобщи Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

„ Обсъждахме няколко разнообразни разновидността, в това число военно техническа помощ, с образец какво може да включва тази дефиниция. В нашата група нашето решение е да гласуваме по съвест”, съобщи Андрей Гюров от „ Продължаваме промяната”.

„ Премиерът Петков се пробва да направи най-хубавото, само че мисля, че идва миг за повече кураж и повече лидерство”, съобщи Христо Иванов от „ Демократична България”.

„ Трябва да има ясна позиция и да е единна”, съобщи Станислав Балабанов от Има Такъв Народ.

Имаше реакция и от опозицията.

„ Срамно е! Опорка и опрощение и на премиера. Той има болшинство в Народното събрание да одобри това решение”, съобщи Екатерина Захариева.

Отношение по тематиката взе и президентът Румен Радев.

„ За разлика от други страни, които са надалеч от спора България има голяма диаспора историческа, ние имаме наши сънародници в Украйна, които сега са в зоните на военни интервенции. Това изисква доста деликатно и отговорно отношение”, съобщи президентът Румен Радев.

А преди да напусне страната ни Дмитро Кулеба уточни съответно - по кое време и от къде предстоящ отговор.

„ Очаквам да получа отговор през днешния ден, тъй като на следващия ден стартират празниците и на следващия ден никой няма да работи. Мисля, че в тази страна е най-добре да се чака отговор от правителството”, съобщи Дмитро Кулеба.

Ако Народното събрание не бъде призован изключително, решението каква помощ ще окажем на Украйна може да бъде прегледано най-рано на 4 май.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР