Първият череп на дете от вида Homo naledi е открит

...
Първият череп на дете от вида Homo naledi е открит
Коментари Харесай

Загадъчен череп на човешки прародител е открит в ЮАР

Първият череп на дете от типа Homo naledi е открит от интернационален екип откриватели в ЮАР. Описанието на загадъчните остатъци, чиято възраст е към 250 000 години, е оповестено в две публикации в изданието PaleoAnthropology.

Черепът е открит от антрополозите още през 2017 година в Южна Африка, в пещерната система Изгряваща звезда. Той е бил открит в стеснен проход в пещерата Диналеди, където през 2015 година са открити остатъци от Homo naledi – един от предците на актуалния човек.

Черепът е с широчина 15 сантиметра и дължина 80 сантиметра и е принадлежал на дете на четири-шест години, само че други остатъци от тялото му не са се съхранили. Той е получил името Лети – от думата „ летимела “, която на езика сетсвана оначава „ изгубен “.

Самият череп се състои от 28 фрагмента и шест зъба. „ Това е първият открит непълен череп на дете от Homo naledi, който ни дава визия за всички стадии от живота на този незабравим тип “, отбелязва Джулиет Брофи от Университета на Луизиана, водещ създател на проучването. Размерът на мозъка на Лети е бил сред 480 и 610 куб. см, което съгласно изчисленията на учените е към 90-95 % от размера на мозъка на възрастен субект.
 Неандерталците ли са нашите предшественици? Неандерталците ли са нашите предшественици?
Нов човешки предшественик, живял на територията на днешна Етиопия в междинния плейстоцен, е получил своето публично наименование – Homo b...

Възрастта на Лети още не е открита, само че възрастта на находки от H. naledi, открити наоколо, е към 245 000 -331 000 години. Според откривателите черепът на Лети се отнася към същия интервал.

Причината за гибелта на Лети към този момент остава мистерия – върху черепа не са открити следи от зъби на хищници, както и свидетелства, че останките са били донесени в прохода от вода. Според учените това значи, че останките от лети са били сложени в прохода от неговите близки.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР