Първите заразените с маймунска шарка в България са двама мъже,

...
Първите заразените с маймунска шарка в България са двама мъже,
Коментари Харесай

Появи се! Мангъров разкри как се хваща маймунска шарка

Първите инфектираните с маймунска шарка в България са двама мъже, които са настанени в столични лечебни заведения. Един от инфектираните се лекува във Военномедицинската академия. Той постъпва там в понеделник със подозрения за варицела, само че проучванията демонстрират, че става дума за маймунска вариола. Пациентът се усъвършенства.

При другия мъж, който е в инфекциозната болница, болестта също протича леко - температура и обрив. И двамата са пътували през последните две седмици зад граница - в Испания и във Англия, само че не са дали информация за контакт с заболели.

„ Аз не съм виждал досега маймунска шарка. Имал е някаква температура и този обрив, който има. При състояние, че е чужденец и с тези признаци са се усъмнили за маймунска шарка и са го удостоверили “, разяснява доцент доктор Атанас Мангъров пред БТВ.

Близките контактни на заболелите да бъдат следени за признаци в продължение на 21 дни, поучават специалисти.

„ В нашата част на света няма изискванията за разпространяване на този вирус при естествени условия. Заразяването с маймунска шарка става при доста непосредствен контакт “, добави доцент Мангъров.

„ Не става дума за разпространяване на болестта у нас. Техните контакти занапред ще се откриват, защото тече сега епидемиологичното изследване. Риск от зараза няма нито у нас, нито в света. Става въпрос за единични случаи, които заразяват най-близките контактни до тях и то на доста близко разстояние, или са контакт кожа до кожа “, означи проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ.

Да напомним и признаците на маймунската вариола – най-честити са тресчица, болежка в мускулите, безсилие, подути лимфни възли, както и типичният за болестта обрив, който най-често се появява един до 3 дни след началото на температурата. Тези признаци нормално са леки. Заболяването е със смъртност към 1%. Счита се, че отбрана от него имат хората, които са имунизирани против вариола.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР