Първите версии на библейските книги разказват за воина-великан Голиат, който

...
Първите версии на библейските книги разказват за воина-великан Голиат, който
Коментари Харесай

Великан ли е бил библейският Голиат?

Първите версии на библейските книги описват за воина-великан Голиат, който се отличава с свръхестествен растеж. Според античните описания височината на исполина, изгубил борбата с невръстния Давид, е съответствала на четири лакътя и една педя. На какъв брой обаче се равнява това в модерни мерни единици? Отговор на въпроса дават археолози от Съединени американски щати, представени от портала Сайънс нюз.

Учени от университета " Бригам Йънг " под управлението на Джефри Чадуик вземат решение с акуратност да дефинират растежа на именития Голиат. Приема се, че египетският лакът, който се употребява като мярка за дължина в Израел, е 52,5 сантиметра. Археологически разкопки в антични израелски градове обаче разкриват, че локалните жреци в действителност не са се придържали към единни стандарти.

Учените са обърнали внимание на ширината на проходите в храмовете на градовете Бетсаида и Гат, която е 2,38 метра. Оказва се, че съгласно античните ограничения за дължина това се равнява на " четири лакътя и педя ". Така излиза, че височината на Голиат е била под два и половина или даже три метра, както се е считало до момента.

" Ако четири лакти и педя се равняват на 238 сантиметра, това значи, че височината на Голиат е била колкото на актуален баскетболист. Разбира се, това е много като за античен гражданин на Близкия изток ", споделя Джефри Чадуик.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР