Първите страници на най-големите вестници в Австралия са цензурирани днес

...
Първите страници на най-големите вестници в Австралия са цензурирани днес
Коментари Харесай

"Човек беше осъден за нещо": защо протестират австралийските медии

Първите страници на най-големите вестници в Австралия са " цензурирани " през днешния ден в символ на митинг против законодателство, което ще ограничи медийната независимост в страната.

В австралийската конституция не се планува отбрана на свободата на словото, въпреки че през 2018 година държавното управление добави корекция в интерес на информаторите. Но то от дълго време прокарва закони, които лимитират правото на обществото да бъде осведомено, като се оправдава с националната сигурност, обявиха от Алианса на медиите (MEAA).

" Журналистиката съществува, с цел да следи деликатно хората с власт, да осветлява неправдите и да изисква отчетност от държавните управления. Но австралийската аудитория я държат на мрачно ", съобщи основният изпълнителен шеф на браншовата организация Пол Мърфи.

Протестът сплоти даже противниците от консервативната News Corp на Рупърт Мърдок и медийната компания Nine Entertainment.

Целта на демонстрацията е за публицистите да се направи изключение от законите, ограничаващи достъпа до сензитивна информация, да обезпечи положителното действие на системите за независимост на информацията и да вдигне рестриктивните мерки за каузи за клюка.

Възмущението на медиите доближи връхна точка, откакто полиция нахлу в редакциите на Australian Broadcasting Corporation (ABC) и в дома на редакторка от News Corp по съмнения, че те са получили достъп до държавни секрети. Полицията изследва над 9000 файла в офисите и прерови и чекмеджетата за долни дрехи на редакторката. Според ABC обиските са били свързани с изявления от 2017 година за австралийски военни в Афганистан, упрекнати във военни злоупотреби.

По-рано тази година пък правосъдна заповед забрани на медиите да оповестят, че някогашният ковчежник на Ватикана, кардинал Джордж Пел, е бил наказан за полово принуждение над деца – някои медии съумяха да оповестят единствено, че " човек е бил наказан за нещо ". Прокуратурата е поискала санкции и затвор за тридесетина публицисти и издатели, които са отразявали процеса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР