Първите щъркели вече са тук, но заради студеното време бедстват.Читател

...
Първите щъркели вече са тук, но заради студеното време бедстват.Читател
Коментари Харесай

Първите щъркели премръзнали и гладни

Първите щъркели към този момент са тук, само че поради студеното време бедстват.

Читател на Флагман е изпратил фотография на двойка птици от средецкото село Дебелт за птици, които са се върнали, подмамени от високите през предходната седмица температури. 

„ Дори отдалеко се вижда, че перата им са настръхнали от мраз и сякаш нямат никакви сили. Мокри са, гладни са, само че не напущат и гнездото. В с. Дебелт има доста гнезда, само че са още празни. Тази двойка е първата, пристигнала в селото “, описа читателят. 

Следващите дни може за щъркелите да са още по-критичини, защото се чака захлаждането да продължи и температурите още да паднат. До петък се чака минималните да паднат под нулата, а оптималните ще са към 7-8 градуса. 

Флагман напомня, че през месец март 2018 година е имало сходна обстановка -  дни след идването на щъркелите у нас, времето внезапно се е влошило. Стотици птици се озоваха в снежен капан, а спасители се оказаха хора с положителни сърца. Сафет Халид от силистренското село Зарица тогава е  прибрал в дома си няколко щъркела с измръзнали крайници. Бедстващи щъркели имало и край Айтос, като след подпомагане на кмета Васил Едрев, птиците са прибрани в зоопарка в града.

Добрата вест е, че в този момент в Бургаска област не се чакат превалявания от сняг, а към края на седмицата температурите даже ще се усилят.

Еколози са безапелационни, че няколко дни мраз и сняг сами по себе си не са животозастрашаващ проблем за щъркелите - те могат да устоят при такива условия. Експертите поучават хората да оказват помощ на птицата единствено в случай че е ранена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР