Първите шестима пилоти за системата за спешна медицинска помощ по

...
Първите шестима пилоти за системата за спешна медицинска помощ по
Коментари Харесай

Първите шестима пилоти от въздушната медицинска помощ заминаха на обучение в Италия

Първите шестима водачи за системата за незабавна здравна помощ по въздух HEMS отпътуват през днешния ден на образование в Италия. Министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков се срещна с тях преди отпътуването им. Той акцентира, че построяването на обособените съставни елементи на системата върви по график и още през януари 2024 година водачите ще се качат на първия хеликоптер, който към този момент ще е в България.

„ Хеликоптерът към този момент има сериен номер, което значи, че е на фаза тествания и ще бъде подготвен до 15 декември “, изясни Гвоздейков. Той добави, че сега лечебните заведения работят по лицензиране на хеликоптерни площадки, като е улеснен режимът за приемане на съответното позволение. „ Всички терени, нужни за построяването на шестте оперативни бази към този момент са трансферирани към Министерството на здравеопазването и това дава опция да започва построяването на базите “, съобщи министър Гвоздейков.

Българските водачи, които през днешния ден отпътуват за Италия, ще се образоват на същия вид хеликоптер, като тези, които ще бъдат доставени у нас. До няколко дни към базата на „ Леонардо “ в италианския град Сесто Календе ще отпътуват и първите трима инженери, които ще дават отговор за поддръжката на летателните средства. Предстои в идващите няколко месеца изцяло образование да преминат всички 36 водачи и 14 инженери, които ще са част от екипите за незабавна здравна помощ по въздух у нас.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР