Първите проби от астероид, донесени от апарата на НАСА Озирис-Рекс,

...
Първите проби от астероид, донесени от апарата на НАСА Озирис-Рекс,
Коментари Харесай

Озирис-Рекс изпълни мисията си, през 22 в. тя може да спаси човечеството

Първите проби от метеорит, донесени от апарата на НАСА " Озирис-Рекс ", бяха спуснати с парашут в пустинята на Юта на 24 септември, с което приключи седемгодишната задача на галактическата сонда, заяви „ Евронюз “.

Прелитайки над Земята, корабът " Озирис-Рекс " освободи капсулата с пробите от височина 100 000 км. Тя се приземи четири часа по-късно на отдалечено военно пространство, до момента в който корабът-майка се насочи към различен метеорит.

Учените считат, че капсулата съдържа най-малко една чаша (или към 235 мл) парчета от богатия на въглерод метеорит, прочут като Бену, само че няма да знаят сигурно, до момента в който контейнерът не бъде отворен.

Възможно е част от отломките да са се разпилели, защото галактическият транспортен съд е загребал прекалено много от тях, а камъни да са заклещили капака на контейнера по време на събирането преди три години.

Япония, единствената друга страна, която е донесла проби от метеорити, събра към една чаена лъжичка при двойка задачи до метеорити.

Доставените през днешния ден камъчета и прахуляк съставляват най-големият до момента галактически " трофей " от този тип. Смята се, че в пробите са непокътнати градивни детайли от зората на Слънчевата система преди 4,5 милиарда години и ще оказват помощ на учените да схванат по-добре по какъв начин са се формирали Земята и животът на нея.

Корабът-майка " Озирис-Рекс " потегли на задача за 937 млн. евро през 2016 година Той доближи Бену две години по-късно, през идващите две картографира метеорита, след което благодарение на вакуум с дълга пръчка сграбчи парчета от дребната заоблена галактическа канара през 2020 година До завръщането си галактическият уред беше минал зашеметяващите 6,2 милиарда километра.

Усилията на НАСА за посрещане на пробите в Юта включваха хеликоптери, както и краткотрайна чиста стая, основана на полигона на Министерството на защитата в Юта за проби и образование.

Пробите ще бъдат отнесени на 26 септември в нова лаборатория в галактическия център " Джонсън " на НАСА в Хюстън. В постройката към този момент се обитават стотиците килограми лунни скали, събрани от астронавтите на " Аполо " преди повече от половин век.

Водещият академик на задачата Данте Лаурета от Университета на Аризона ще придружи пробите до Тексас. Отварянето на контейнера в Хюстън през идващите един-два дни ще бъде " същинският миг на истината ", поради несигурността по отношение на количеството вътре, сподели той преди кацането.

Инженерите считат, че контейнерът съдържа 250 грама материал от Бену, плюс-минус 100 грама. Дори и в песимистичния вид, тестът елементарно ще надвиши минималното условие на задачата, удостовери Лаурета.

Вероятно ще отнеме няколко седмици, с цел да се получи тъкмо премерване, споделят от НАСА, само че възнамеряват обществено показване и излагане на резултатите през октомври.

В момента Бену обикаля към Слънцето на 81 милиона километра от Земята. Той е с диаметър към половин километър, почти колкото Емпайър Стейт Билдинг - само че с форма на въртящ се връх. Смята се, че той е откъснат откъс от доста по-голям метеорит.

По време на двугодишното проучване " Озирис-Рекс " откри, че Бену съставлява трошлива купчина парчета, цялостна с камъни и кратери.

Повърхността беше толкоз рохка, че вакуумното рамо на галактическия уред потъна на към 0,5 метра в метеорита, засмуквайки повече материал от плануваното.

Тези наблюдения от близко могат да се окажат потребни в края на идващия век. Очаква се Бену да се приближи рисково покрай Земята през 2182 година - евентуално задоволително близо, с цел да се удари.

Данните, събрани от " Озирис-Рекс ", ще оказват помощ при всяко изпитание за отклонение на метеорита, разяснява Данте Лаурета. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР