Първите есенни дни напълниха кабинетите на личните лекари в Пловдив.

...
Първите есенни дни напълниха кабинетите на личните лекари в Пловдив.
Коментари Харесай

Кентавър или есенен вирус? Пловдивчани с висока температура и болки в гърлото пълнят лекарските кабинети

Първите есенни дни изпълниха кабинетите на персоналните лекари в Пловдив. Пациентите всеобщо се оплакват от мощни болки в гърлото, хрема, изнемощялост и температура. Тя постоянно е сред 37.5 и 38 градуса и продължава три-четири дни, от време на време съпроводена и с болки по цялото тяло. При част от пациентите се следи и кашлица, означават джипитата. От вируса се разболяват както деца, възрастни, по този начин и цели фамилии. Той визира и бременни дами.
Прочетете още
„ От няколко дни сме заболели цялото семейство – двамата със брачна половинка ми и 4-годишната ни щерка. Първо се разболя детето. Три дни вдигаше температура над 38.5 градуса. След това температурата спадна, само че се появи хрема и ларингит ”, описа пред TrafficNews Мария Попова, която чакаше пред кабинета на персоналния си доктор във Второ ДКЦ. Жената изясни, че тя и брачният партньор й се усещат доста отпаднали. „ От през вчерашния ден той не може да стане от леглото. Мен ме боли гърлото, мъчно поглъщам ”, добави дамата.

Според медиците признаците наподобявят тези на настоящия вид на Омикрон – Кентавър. Единствено бърз антигенен тест може да даде изясненост дали става въпрос за COVID-19. Масово обаче хората отхвърлят да се тестват, с цел да избегнат карантината.

Лечението е с препарати, понижаващи температурата, витамини, капки за нос. Съветът на експертите е да се одобряват доста течности – чайове и лимони с мед. Болният да си остане наложително у дома за няколко дни и да се изолира от останалите членове на фамилията. Ако става въпрос за Кентавър, би трябвало да се пият и кръворазреждащи.

Специалистите успокояват, че този вид протича по-леко от Омикрон. Безпокойство обаче буди фактът, че съумява да заобиколи имунния отговор. Тоест, хора, които към този момент са преболедували различен вид на ковид, е допустимо да се заразят с този нов подвариант. Също по този начин заразяването при него стана доста по-лесно. Съветът е възрастните и хроничноболни да си слагат бустерна доза от имунизацията против COVID-19. Вече препаратите и на Pfizer, и Moderna са приспособени и ориентирани към повече от един вариант.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР