Първите дни на ноември много приличат на втората половинана окотомври

...
Първите дни на ноември много приличат на втората половинана окотомври
Коментари Харесай

Зимата се крие, все още не иска да се развихря

Първите дни на ноември доста наподобяват на втората половинана окотомври - няма и помен от мраз и сняг, а в идващия средносрочен интервал не се вижда сериозна захлаждане и значителни превалявания.

Това е главното умозаключение от съвещанието на Синоптичната комисия.

Продължава тази синоптична конюнктура, при която Балканите и нашата страна са под влиянеието на мощен антициклон. Това време е типично есенно, само че тази година продължава прекомерно дълго и в идващите дни този вид време още веднъж ще оказва въздействие над страната.

Това са положителни вести. Очевидно зимата не е решила още да се спусне на юг от своя северен дом и Европа и Балканите са към момента в топлите обятия на есента.

Твърде лиричен роман за средносрочната прогноза, само че нещата са такива, каквито са.

Независимо от това, че Топлофикация стартира да пуска парното в София, а и не други места стартират да пускат централното ототпление, към момента не ни чакат ниски дневни температури.

До края на седмицата даже ще е много по-топло от нормалното, изключително в следобедните часове, когато температурите ще са сред 13 и 18 градуса.

В края на седмицата има увеличена възможност за повече облаци, даже за слаби валежи в петък и неделя, настояват другите синпотични модели. Но не се чакат основни превалявания.

През другата седмица вероятността за превалявания също остава ниска, най-малко до 15- 16ноември, а и температурите няма да се намалят значително. Дневните ще са от 10 до 15 градуса, по-ниски по високите западни полета.

Вероятно по-съществена смяна на времето, по-сериозно захлаждане и вероятно превалявания се чакат след17 ноември. Тази прогноза обаче предстои на проверка. Затова в петък, на идващото съвещание на Синипточната комисия, ще имаме повече изясненост, по кое време ще пристигна първото по-сериозно зимно захлаждане над страната.

Каквото и да се случи в края на идната седмица, есента е прекомерно благосклонна към нас, времето е по-топло от нормалното с най-малко 5 - 7 градуса и в близка вероятност не се чака основна смяна.

И в Европа времето остава по-топло, динамични са процесите над западните и северни елементи на континента, където преминавата дълбоки атлантически циклони, там духа и има превалявания от дъжд.

И всички се питаме - по кое време ще пристигна зиматасъс студи превалявания от сняг. Ще забележим, само че с огромна доза възможност, няма да е в идната една седмица.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР