Първично огнище на туберкулоза по говедата е констатирано в животновъден

...
Първично огнище на туберкулоза по говедата е констатирано в животновъден
Коментари Харесай

Огнище на туберкулоза по говедата в Стрелча

Първично огнище на туберкулоза по говедата е установено в животновъден обект на територията на община Стрелча. Това оповестиха от Общината.

По този мотив в петък е извършено изключително съвещание на Общинската епизоотична комисия. Предприети са дейности за уведомяваме популацията за въведените ограничения против разпространяването на болестта на територията на община Стрелча.

Мерките за надзор и недопускане разпространяването на заболяване от туберкулоза при хора и животни на територията на община Стрелча включват отговорности на притежателите на селскостопански животни и домашни любимци. Те не би трябвало да извеждат селскостопански животни и домашни любимци, които не са разпознати (без ушни марки или чипове) и на които не са осъществени ограниченията по програмата за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболявания по животните.

Собствениците би трябвало да заявяват пред районния ветеринарен доктор типа, пола и броя на притежаваните от тях животни и да ги дават за идентификация, имунизация и диагностични проучвания, в това число за туберкулоза). Освен това би трябвало да се прави дезинсекция в и към пространствата за развъждане на животни, местата за предпазване на тор и за водопои в обитаемоте места. Забранява се провеждането на пазари и изложения на домашни любимци, селскостопански животни и техните артикули на територията на Община Стрелча.

Препоръчително е да се употребява мляко единствено след термична обработка, а пастирите и притежателите на селскостопански животни и домашни любимци да подхващат осъществяване на лабораторни проучвания, в това число на хората, които са в директен контакт с животни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР