Първата за тази година задгранична визита на турския президент Реджеп

...
Първата за тази година задгранична визита на турския президент Реджеп
Коментари Харесай

Ердоган и Путин ще се договарят за Сирия и за безвизов режим

Първата за тази година задгранична аудиенция на турския президент Реджеп Ердоган ще бъде в Москва на 23 януари, най-важният въпрос в двустранните връзки след Сирия е въвеждането на безвизов режим за турските жители, съобщи Анадолската организация.

Посланикът на Турция в Москва Мехмет Самсар съобщи, че началото на дипломатическата му активност в Русия е съвпаднало с най-важния интервал в турско-руските връзки, а визитата на Ердоган акцентира значимостта им.

„ Основната тематика на срещата на Ердоган и Путин ще бъде урегулирането на обстановката в Сирия. Достигнатата сред двамата водачи договореност за Сирия в Сочи от 17 септември 2018 година способства за предотвратяването на огромна филантропична рецесия. Независимо от това обаче те ще отделят огромно внимание на двустранните връзки “, уточни дипломатът.

Посланикът заяви, че тази пролет в Москва ще се състои съвещание на Съвета за съдействие на Турция и Русия на високо ниво. Той напомни, че двамата президенти са си сложили за цел да доближат двустранен стокообмен до 100 милиарда $ за година. Важна роля в постигането на тази цел могат да изиграят бизнесмените, счита дипломатът.

„ Една от най-развитите сфери в двустранните връзки е енергетиката. Сред най-важните планове могат да се посочат строителството на газопровода „ Турски поток “ и АЕЦ „ Аккую “, разяснява Самсар.

Според него един от главните въпроси за 2019 година е въвеждането на безвизовия режим за турските жители. „ Това в действителност е извънредно значим въпрос. Надяваме се, че в близко бъдеще ще можем да свалим рестриктивните мерки за притежателите на служебни паспорти. Предполагаме, че в скоро време водачите на двете страни ще се договорят за унищожаване на визовия режим за всички жители на Турция, което ще помогне за укрепването на двустранните стопански връзки “, разяснява дипломатът.

Според него туризмът е една от основните съставки на връзките сред Турция и Русия. Той уточни, че броят на съветските туристи в Турция през предходната година е достигнал 6 млн. души, чака се по-голям растеж през 2019 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР