"Първата вълна на регистрираните безработни утихна. Икономическите мерки оказаха влияние.

...
"Първата вълна на регистрираните безработни утихна. Икономическите мерки оказаха влияние.
Коментари Харесай

Първата вълна безработни утихна, въпросът е дали ще има втора, коментира Петър Ганев

"Първата вълна на записаните безработни утихна. Икономическите ограничения оказаха въздействие. Въпросът е дали ще има втора вълна ". Това сподели пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система. Според него, в случай че гледаме седмичната статистика, напорът към бюрата по труда е почнал почни незабавно, откакто стартира рецесията поради ковид и изключителното състояние в страната. Той напомни, че пикът на регистрирани безработни е регистриран през седмицата 6-12 април и последователно към този момент спада и да се успокоява. "8700 са новорегистрираните през последната седмица - до 3-ти май ", посочи икономистът.

Ганев разяснява, че над 40% от компаниите са декларирали, че през март са изпратили част от личния състав си в заплатен отпуск, още 20% са споделили, че всеобщо са употребявали платения отпуск . "Когато се върнат от отпуски тези хора, въпросът е дали компаниите няма да прибегнат до нови съкращения, в случай че вероятностите, които виждат, не са задоволително положителни ", уточни той.

Според него, в случай че с отпущането на ограниченията и възобновяването на стопанската интензивност дадат добър небосвод на компаниите, може да няма втора вълна на освобождение на хора от работа .
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР