Първата в България езикова гимназия – Екзарх Йосиф I“ в

...
Първата в България езикова гимназия – Екзарх Йосиф I“ в
Коментари Харесай

Най-старата езикова гимназия с виртуален музей

Първата в България езикова гимназия – „ Екзарх Йосиф I “ в Ловеч, отбелязва своя празник през днешния ден с разкриване на виртуален музей, който ще показва живота в учебното заведение още от основаването му.

Ловешката езикова гимназия е открита през 1950 година.

Заради пандемията и тази година празникът на учебното заведение ще бъде маркиран единствено в интернет посредством  виртуалния музей, който показва минало и сегашно, съобщи шефът Радослав Хитов, който управлява школото от 26 години.

Дванайсетокласниците обаче тази година ще бъдат изпратени тържествено на 14 май, добави той.

Миналата година най-престижното учебно заведение за проучване на непознати езици в Северна България чества 70-годишен празник, а върху стъпалата на остарялата постройка бяха изписани първите стихове от текста на песента " Клетва " от кино лентата " Вчера " (1987 г.).

Това е и единствената постройка в България, в която от 140 години (с дребни прекъсвания) се учи интензивно непознат език. Училището е правоприемник на Американското девическо учебно заведение от 1881 година, по-късно лицей, закрит през 1948 година

Любопитен факт е, че пансионът към учебното заведение е бил наложителен за всички възпитаници, в това число от Ловеч, чак до 1966 година. Тогава градската отпуска е била за по няколко часа в сряда и в неделя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР