Първата цел на новия селекционер на българския национален отбор по

...
Първата цел на новия селекционер на българския национален отбор по
Коментари Харесай

Илиан Илиев: Ще се опитаме да променим мисленето, да вкараме самочувствие, и да играем правилно тактически

Първата цел на новия селекционер на българския народен тим по футбол Илиан Илиев е да промени настроението в съблекалнята, да вкара позитивизъм, мачовете с Унгария и Сърбия да не бъдат изгубени. Това очерта като краткосрочна своя цел новият селекционер на " лъвовете ".



Илиев беше показан през днешния ден в БФС, а самият той разгласи и своя контракт – с дълготрайност за 2 години и 7 месеца, само че през юни ще стане ясно дали ще продължи работата си на два фронта – народен тим и Черно море.

" Футболистите не са незнайни за мене. Познавам играчите и техните качества. Евентуално може да има и нови хора. Смятам, че те имат по-голям капацитет от това, което са постигнали като резултати. Първото нещо, което би трябвало да създадем, е да изкореним терзанието. Ще се опитаме да променим мисленето, да вкараме самочувствие. И да играем вярно тактически ", съобщи още Илиев.

" Всички виждаме, че тимът играе със боязън. Ще желая да излезем по-смело, даже и да има отрицателен резултат. Играеш ли със боязън, шансът да загубиш, е огромен ", сподели експертът.

" Но футболът е една игра и доста постоянно, когато играеш за избран резултат, не се получава това, което искаш. Напротив, когато играеш футбол поради футбола, се получават мечтаните резултати. За мене, футболът е наслаждение. И в случай че усетя, че и минимум не ми е мястото тук, няма да очаквам управлението да ме уволни, самичък ще си потегли, сподели още Илиев, който до лятото ще съчетава работата в клубния си тим Черно море и в националния тим на страната.

На въпрос какви са краткосрочните и дълготрайните цели, отговорът на Илиев беше: " Искам тимът да побеждава или в случай че не може, най-малко да не губи. Сърбия и Унгария, нашите последващи противници, са положителни тимове. Трябва да ги разузнаем добре и да играем вярно. След това ни чака шампионатът Лига на Нациите, който ще се опитаме да спечелим. Това са задачите ".



Той добави, че доскоро повече от седмица е отказал много изкушаващо предложение да смени местоработата си като и във финансов проект, и като степен за развиване е било над настоящите му работни места. Но е избрал да помогне на България, с цел да може даже елементарните хора да трансформират мнението си и да поддържат националния отбор.

" Младен Кръстаич вкара много млади момчета и някои от тях демонстрираха, че имат място в тима. Ние няма да се опираме на 40 индивида, а ще създадем един лист от към 20 и малко повече индивида. Разбира се, в случай че някой от младите избухне, ще има място в отбора. Искам да кажа, че работим доста добре със селекционера на младежкия народен тим Александър Димитров и ще имаме цялостен синхрон. Винаги ще сме в услуга един на различен ", изясни той.

След това Илиев се спря и по-конкретно на капацитета, с който разполага българският футбол и на какъв принцип ще сортира футболистите.

" Не че няма момчета с качества, има. Но сме много лимитирани, да вземем за пример в отбраната. Имаме проблеми с централните, с крайните бранители. Ето да вземем за пример, до момента говорихме какъв брой доста ни би трябвало първокласен ляв бранител. В средата на терена и в предни позиции има хора. Не единствено на млади ще се разчита, само че и на такива, които не са доста млади, само че могат да оказват помощ ", изясни новият треньор на футболните национали.

" Фокусирали сме се върху футболисти, родени през 1997-а, 98-а, 99-а, 2000-а до 2002-а година. Трябва да кажа, че като капацитет не сме по-лоши от тимовете, които ни победиха. Относно родени в чужбина футболисти от български генезис желая да кажа, че всеки, който се усеща българин, е добре пристигнал. Виктор Попов и синът ми Илиан Илиев бяха викани и от предходните треньори, тъй че не виждам спор на ползи. Искам да кажа, че не съм тук, с цел да взимам всички футболисти на Черно море. Дойдох с една единствена цел – да стабилизираме тима, да помогнем да се вдигне и хората да повярват ".

След това треньорът беше запитан по какъв начин по този начин от критик на БФС поради някои дейности на централата се е съгласил да работи като народен селекционер със същите хора, които е атакувал в някои свои изказвания.

" Казвам това, което мисля, и публицистите с повече опит го знаят доста добре. Такъв бях и като футболист. И в този момент няма да се трансформира. Искаме да променим нещо в българския футбол, нали? За да бъде по-силен. Ние сме тук, с цел да стартираме от националния тим ", съобщи Илиев.



То изясни и на какви правила ще избира играчите и дали ще се придържа изрично на правилото, че футболисти-резерви няма да бъдат викани.

" Най-добре е всички да играят. Но в чужбина е доста мъчно за българите да пробият. Глобализацията е на всички места. Има тимове, даже на по-ниско равнище, в които на терена са 17 чужденци. За българите в чужбина е мъчно да играят всеки мач. Хубаво е тези, които са в българското състезание, най-малко те да играят постоянно. Ако имаме 5-6 кръга сред срещите на националния тим, най-малко в четири да са титуляри ", изясни Илиев.

" Но виждате Илия Груев – отиде в Лийдс, знаете и каква е разликата сред немското и британското състезание. Дават му задоволително време за акомодация. Да обобщя – ще бъдем гъвкави, освен такива, които играят, ще бъдат викани ", добави експертът.

След това новият народен треньор съобщи, че през днешния ден ще бъдат изпратени поканите за идния лагер.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР