Първата треньорска глава на световното първенство падна 29 часа преди

...
Първата треньорска глава на световното първенство падна 29 часа преди
Коментари Харесай

Хулен Лопетеги – Назначен и уволнен

Първата треньорска глава на международното състезание падна 29 часа преди откриването. Испанската федерация уточни вратата на селекционера Хулен Лопетеги единствено денонощие, откакто бе оповестено назначението му в “Реал ” (Мадрид). Така 51-годишният баск излезе в непредвидена почивка и ще гледа мондиала в профил.

Допреди няколко години Хулен Лопетеги беше господин Никой в международния футбол. Въпреки това до сряда сутринта той водеше най-успелия народен тим в последното десетилетие Испания, а от през днешния ден поема най-успелия клуб “Реал ” (Мадрид). Какъв напредък за треньор, който няма нито една извоювана купа с мъжки тим! Единствените си триумфи е постигнал с младежките национални обединения на Испания – европейски първенец до 19 година през 2012-а и до 23 година през 2013-а. Оттогава не е попълвал визитката си с никакви титли. Сега става от един парещ стол, с цел да седне на различен, където ще му пари още повече под задните елементи. Предшественикът му Зинедин Зидан подвигна толкоз високо летвата на триумфите, че и Стефка Костадинова мъчно ще я прескочи.

След невиждани три следващи триумфа в Шампионската лига всичко друго с изключение на нова победа или най-малко продобиване на купата в Испания ще бъде неуспех за Лопетеги в “Реал ” (Мадрид). Задачата му наподобява сложна, защото Кристиано Роналдо и Гарет Бейл дават сигнали, че си стягат багажа, а техни заместници (засега) не се обрисуват. В същото време главният съперник “Барселона ” прави сериозна селекция със 100-милионен трансфер на Антоан Гризман от “Атлетико ” (Мадрид).

На Лопетеги му върви да наследява огромни и сполучливи фигури на треньорската пейка. Той пое поста в националния тим на Испания от международния и европейски първенец Висенте дел Боске след Евро 2016, а след Мондиал 2018 влиза в “големите обувки ” на властелина на Шампионската лига Зинедин Зидан. Независимо дали на мадридистите им харесва или не – бъдещият треньор на “Реал ” е прочут като Гуардиола №2. Не може да се каже, че на този стадий той оправдава с резултатите си това нарицателно. Пресечните точки сред Лопетеги и Гуардиола са другарството им и философията за непрекъснато притежаване и разиграване на топката с доста пасове. Лопетеги е казвал, че се поучава с Гуардиола и приказва с него в продължение на часове по тактически въпроси.

Голямо въздействие върху Лопетеги, отново по личните му изявления, има Йохан Кройф, който му е бил треньор в “Барселона ”. Оттогава датира и другарството с Гуардиола. За три сезона на “Ноу камп ”, където е бил съотборник и с Христо Стоичков, той изиграва единствено пет мача, което си е съществено достижение спрямо трите прекарани години на “Сантяго Бернабеу ” и един-едничък записан мач. Като футболист Лопетеги не свети с нищо. Баскът е един несъвършен вратар, минал незабележимо като дълбока запаса през “Реал ” (Мадрид) и “Барселона ” и натрупал по стотина мача за “Логронес ” и “Райо Валекано ”.

След като смъква ръкавиците, Лопетеги стартира работа с младежките национални тимове на Испания с надареното потомство на Тиаго, Мората, Карвахал, Начо, Иско. Той даже отива на международното състезание в Германия през 2006 година, само че не като треньор, а като ефирен коментатор. Спечелените след това европейски трофеи до 19 и до 23 година отварят пред него вратата на огромния клубен футбол.

През 2014 година “Порто ” го ангажира с упованието, че ще направи нещо огромно. Оказва се, че огромното нещо на Лопетеги се показва в привличането на седем испански играчи (сред които мадридиста Каземиро) и година и половина без никакви достижения. В Шампионската лига “Порто ” стига четвъртфинал, като в първия мач играе доста офанзивно и съсича “Байерн ” на Гуардиола с 3:1. Точно тогава мадридският ежедневник “Ас ” назовава треньора “гигант ” и му залепя прякора “Гуардиола №2 ”. В реванша обаче португалците падат с 1:6, което е рекордната загуба в това издание на шампионата. Следва половин сезон вървене по тъгите и неизбежно уволняване, а “Порто ” остава без никаква купа за първи път от 10 години.

През лятото на 2016 година Лопетеги е назначен за треньор на националния на Испания на мястото на отдръпналия се Висенте дел Боске. Той дебютира с победа над Белгия с 2:0 в другарски мач и класира тима безпроблемно на мондиала. Балансът на испанците в квалификациите и респектиращ – 9 победи и 1 тъждество от 10 мача, 36 вкарани гола и единствено 3 получени, първо място в сложна група с Италия, Албания, Израел, Македония и Лихтенщайн. Светкавично развилите се събития с назначението в “Реал ” и уволняването от националния за по-малко от денонощие икономисаха на Лопетеги тестването на следващия ден да се изправи против Кристиано Роналдо и европейските първенци от Португалия.

Определи Меси за най-хубавият


Може би без да подозира, че ще стане треньор на “Реал ” (Мадрид), Хулен Лопетеги засипа с похвали Лионел Меси в навечерието на международното състезание. Той дефинира звездата на “Барселона ” за най-хубавия футболист в историята в изявление за аржентинско телевизионно предаване.

“Да го гледаш е наслада за окото. Не мисля, че в миналото ще се роди втори състезател като Меси. Той прави разликата сред своя тим и останалите по толкоз доста способи и в течение на толкоз дълго време. За мен Меси е най-хубавият за всички времена ”, споделя Лопетеги за голмайстора на “Барселона ”, без да си даде сметка, че може да му се наложи да работи с докачливия Кристиано Роналдо.

За него


Длъжни сме да го освободим


Благодарим на Лопетеги за неговата работа, само че сме длъжни да го освободим. Това е обръщение към всички в испанския футбол, че разпоредбите би трябвало да се зачитат. Той е страховит треньор, само че не откри за належащо да ни уведоми, че договаря с “Реал ” (Мадрид). В живота би трябвало да има почитание, екипна работа и преданост. Не можем да си затворим очите за някои неща.

Луис Рубиалес, президент на Испанската футболна федерация


Готов е да застане отпред на „ Реал “


Аз съм уверен, че Хулен Лопетеги е подготвен да застане отпред на “Реал ” (Мадрид). Той има задоволително опит и качества, с цел да реализира триумфи. Много се веселя, че испански треньор ще води “Реал ”. За мен това е по-добър вид, в сравнение с чужденец.

Висенте дел Боске, някогашен треньор на Испания и на “Реал ”


Подходящ е за треньор на „ Барселона “


Познаваме се доста от дълго време с Хулен Лопетеги, другари сме. Следя неговото развиване като треньор. Допадат ми методите, с които работи и философията му за игра. Смятам, че е подобаващ да работи в “Барселона ”, тъй като изповядва подобен жанр. Той се оправя добре като народен треньор. Аз нямам упоритости към този пост. Фокусът ми е напълно върху работата в клубни тимове.

Хосеп Гуардиола, някогашен треньор на “Барселона ” и сегашен на “Манчестър Сити ”


В Мадрид има страховит тим


В момента “Реал ” разполага със страховит тим. Да бъдеш треньор на Мадрид е сбъдната фантазия. Аз съм извънредно благополучен, че работих с тези момчета. Време е обаче те да чуят различен глас в съблекалнята. След три години на “Бернабеу ” за мен пристигна време за смяна. Усещам, че и на футболистите ще се отрази позитивно тази смяна.

Зинедин Зидан, доскорошен треньор на “Реал ” (Мадрид)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР