Първата сграда на Гауди – Casa Vicens. Casa Vicens е

...
Първата сграда на Гауди – Casa Vicens. Casa Vicens е
Коментари Харесай

Първата сграда на Гауди – Casa Vicens

Първата постройка на Гауди – Casa Vicens. Casa Vicens е издигната като лятна къща за Мануел Висенс, прочут производител на тухли и плочки, от известния проектант Антонио Гауди.

Това е първата постройка на Гауди, който тогава е на 31 години и току -що стартира кариерата си. Построена е през 1883-1885 година. Още с този собствен план младият проектант показва несравнимия си гений, макар неналичието на опит по това време.

Докато учи в Барселонското учебно заведение по архитектура, Гауди твори във викториански жанр, сходно на множеството от неговите прародители. Въпреки това, откакто приключва учебно заведение, той стартира да развива собствен личен жанр, който се характеризира с въздействието на нео-мудехарската архитектура. Основните характерности на този жанр включват съпоставянето на геометрични пропорции, потреблението на керамични плочки, железни структури и нереални тухлени украшения.

Casa Vicens в Барселона е оповестена за международно завещание на ЮНЕСКО през 2005 година

Сградата съставлява триетажна резиденция с изключително вътрешно осветяване и истинска вентилация, която е също откритие на Гауди.

Къщата впечатлява още с външния си тип – богата орнаментална декорация в жанр мудехар с впечатляващ нюх към детайла. Уникални са множеството тухлени конзоли и ъгловата кула.

Облицовката на фасадата е богато украсена с тухли и керамични плочки.

През 2014 година Casa Vicens е закупена от MoraBanc Andorra, известна частна фамилна банка от Андора. След 2 години ремонт постройката е отворена за гости като музей.

На първия етаж са ситуирани спалните на семейство Висенс, необятен хол и баня. Над стаята за пушачи има дребна дневна, таванът на която е декориран по този начин, че посредством игра с вероятността като че ли се вижда същински купол, с панорама към небето.

Трапезарията е най-пищно украсеното помещение. Стените са покрити с флорални претекстове и изображения на птици.

На втория етаж е ситуирана непрекъсната сбирка, посредством която посетителите могат да се срещнат с над 130-годишната история на постройката, нейния културен и обществен живот, както и да проследят модернизма през очите на Антонио Гауди.

Целта на Casa Vicens, като къща-музей, е да показа на гостите първата къща на Гауди, демонстрирайки главната му работа и неповторимия архитектурен език.

Русия връща телата на украински бойци

 

Първата постройка на Гауди – Casa Vicens

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР