Първата седмица, след като е започнал груповият отстрел на диви

...
Първата седмица, след като е започнал груповият отстрел на диви
Коментари Харесай

Няма положителни проби за африканска чума по свинете

Първата седмица, откакто е почнал груповият отстрел на диви прасета, в профилираната лаборатория по африканска чума на Българската организация по сигурност на храните са постъпили 1100 проби, а от домашните - към 2000 проби. След огнището в село Тутраканци няма позитивни проби. Това заяви шефът на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и надзор на фуражите " към Българската организация за сигурност на храните Георги Чобанов.

Заместник изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните доктор Петя Петкова заяви по време на конгрес "Планове за незабавни дейности, биосигурност и надзор против африканска чума по свинете ", че с изключение на в България, заболяването е открита в Белгия, Чехия, Полша, Естония, Литва, Латвия, Унгария и Румъния. Тя подсети, че няма създадена ваксина за предварителна защита на болестта и по тази причина е значима профилактиката, както и управлението на популацията на дивите прасета, спирането на контакта сред домашни и диви животни и поддържане на високо равнище на биобезопасност както в домашните стопанство, по този начин и при огромните производители.

Гост-лекторът на семинара Стен Мортенсен, шеф на отдел опазване на здравето на животните към Служба по опазване на здравето на животните и сигурност на храните в Дания съобщи, че болестта към този момент дава отблъскващ резултат върху цялото произвеждане на свине и свинско месо в Европа, като сподели, че е евентуално през годините този проблем да бъде още по-голямо предизвикателство. Гост-лекторът осведоми, че да вземем за пример за Естония икономическият резултат поради това заболяване се показва в спад в производството на свинско и прасета с 25 %, а дребни ферми и хората, които отглеждат животни в задния си двор, на практика не работят. В Белгия има спад на износа за трети страни при непокътнат единствено в Европейски Съюз, което води понижаване на цените на белгийското месо с 25 %. Гостът осведоми, че се възнамерява построяването на ограда сред Дания и Германия, поради миграцията на диви свине от Германия. Дания е решила да бъде свободна от такива диви животни страна както посредством оградата, по този начин и посредством отстрела им.

Гостът акцентира значимостта от спазването на минимални равнища на биосигурност на персоналните стопанства и управление на популацията на диви свине. От Агенцията подсетиха, че такива правила са създадени и те просто би трябвало да се съблюдават от всички стопани. От там споделиха още, че лабораториите имат потенциал да обслужват всички проби, в това число и тези, донесени от ловците, като осведомиха за още две такива във Велико Търново и Стара Загора. До седмица след отстрела на дивите животни пробите са изследвани и резултатите са налични на уеб страницата на организацията, осведомиха от там.

Георги Чобанов заяви, че за страната една от главните ограничения за битка с това заболяване е обвързвана с контрола върху дивата популация и редуцирането й до допустими нива. Чобанов цитира данни, съгласно които през 2011 година, когато в страната е имало открит шап, е имало към 45 000 диви свине, а в този момент популацията е към 90 000 и 120 000.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР