Първата регионална радиостанция - Радио Стара Загора отбеляза своя 85-годишен

...
Първата регионална радиостанция - Радио Стара Загора отбеляза своя 85-годишен
Коментари Харесай

Истории за радиото - Радио Стара Загора отбеляза 85-тия си юбилей с документална кино лента

Първата районна радиостанция - Радио Стара Загора означи своя 85-годишен празник със специфичен документален филм. Премиерната кино лента носи заглавието „ Истории за Радиото ".

Филмът събира документалните свидетелства за развиването на медията и историите на хората,  работили при основаването. Зрителите ще се срещнат с първите опити за лъчение на радио в Стара Загора, както и с представителите зад микрофона, публицистите и техниците, свързали живота си с ефира.



Сценарият на творбата е дело на шефът на БНР - Радио Стара Загора Здравко Георгиев.

" Имахме упоритостта да създадем един по-цялостен роман за радиото, започвайки от неговото основаване през 1936 година Събрахме историите, разказвани от хора, документирани от фотоси и написани в мемоари. На процедура успяхме посредством средствата на киното да представим радиото по цифров метод ", описа Георгиев пред Actualno.com.

Режисьор на е журналистът Анна Турлакова, а оператор и монтажист е инж. Емил Енчев, който е и едно от основните настоящи лица във кино лентата.

" Снимахме в София, Шейново и Стара Загора. Беше ми безпределно забавно, тъй като в самия развой използвахме каква ли не техника. Стараехме се да създадем въстановки на някои събития. Всички, към които се обърнахме, ни помогнаха, протегнаха ръка и дружно създадохме един приключен артикул ", показа Енчев пред Actualno.com.



Ролята на повествовател е поверена на артиста от Драматичен спектакъл „ Гео Милев " Димитър Митев.

" Благодарни сме и на Община Стара Загора, която ни оказа помощ със съфинансиране на плана и персонално на госпожа Милена Желева, заместник-кмет по просвета. Попаднахме и в Есенния книжовен салон на Стара Загора, който за пръв път има и премиера в града. Безценна е помощта, която получихме от Веселин Димитров, който за 60-тата годишнина на Радиото написа книга във връзка годишнината ", завършва шефът на БНР - Радио Стара Загора.



Иначе първото предаване на Радио Стара Загора започва на 21 май 1936 година Във фондовете на радиото, съдържащи над 100 000 музикални заглавия, се съхраняват и незабравимите гласове и осъществявания на Иван Хаджихристов, Мара Шопова, Петкана Захариева, Иван Шибилев, Делка Балева, Стайка Гьокова, Минчо Недялков и други.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР