Първата по рода си среща на среща на министрите на

...
Първата по рода си среща на среща на министрите на
Коментари Харесай

Министрите на околната средата обсъждат мерки срещу мръсния въздух в Брюксел


Първата по рода си среща на среща на министрите на околната среда от Европейски Съюз стартира през днешния ден в Брюксел. Фокусът ще бъде върху 9 страни-членки, които не извършват европейските критерии за качество на въздуха и са застрашени да бъдат изправени пред Съда на Европейски Съюз. Това са Чехия, Румъния, Словакия, Унгария, Англия, Германия, Франция, Испания и Италия, съобщи БНР. Тези страни са с последно предизвестие за справяне с казуса и в случай че не показват на срещата конкрегтни и ефикасни ограничения, Европейската комисия ще се обърне към Съда на Европейски Съюз.

България не попада в този лист, само че повода не е, че обстановката с чистотата на въдуха у нас е по-добра. Всъщност страната ни към този момент е изправена пред Съда на Европейски Съюз по въпроса с мръсния въздух.

На 17 януари Европейска комисия наложи краен период на Германия, Франция, Италия, Испания и Англия да покажат по какъв начин имат намерение да изпълнят стандартите на Европейски Съюз за качеството на атмосферния въздух или ще бъдат изправени пред съда. Именно тогава еврокомисарят по околната среда Кармену Вела предложения министрите на всички наранени страни на среща в Брюксел на 30 януари, която " би трябвало да се преглежда като последна опция да се покаже, че са подхванати ограничения за коригиране на тази обстановка ".

Днешната среща в Брюксел е финален късмет за тези, които надвишават допустимите правила на замърсяването на въздуха, съобщи в понеделник представителят на Европейската комисия Енрико Бривио: „ Тази среща на върха е финален късмет за министрите и държавните управления да показват и да стартират използването на нови ефикасни ограничения за качеството на въздуха. Комисията пък ще даде своята оценка. “

Всяка година над 400 хиляди европейци умират прибързано поради неприятен въздух. За да се понижи тази цифра, е належащо страните-членки да се преценяват с лимита на въглеродните излъчвания, които те самите са приели и които са гаранция за здравето на жителите.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР