Първата по рода си платформа Rent-a-baba свързва майки с баби

...
Първата по рода си платформа Rent-a-baba свързва майки с баби
Коментари Харесай

Баба под наем, или просто една история за добро

Първата по рода си платформа Rent-a-baba свързва майки с баби (и дядовци), подготвени да поемат част от грижите за децата. Зад плана на правилото " от родители за родители " с бюджет от 3000 лева стоят Стела Балджиева и нейният брачен партньор Здравко. " Мама търси баба " или " Баба ще ги гледа " са единствено част от категориите в уеб страницата, чиито услуги са изцяло безвъзмездни.
За първи път се чух със Стела Балджиева в един тъмен декемврийски ден - с огромен интерес към това по какъв начин взема решение да възроди връзката майки и баби, въпреки и не свойски. В началото пробвах да разчупя леда с (уж) простичкия въпрос - по какъв начин се оцелява без помощ с две дребни деца, къща, поддържане на блог ( " Мама е богиня ", facebook), учене (докторант е към Университета по хранителни технологии) и непрекъсната връзка с хора, които желаят да се включат в платформата Rent-a-baba. " Всичко е до настройка и до това какъв си. Стига да желае човек, се оцелява - въпрос на организация ", споделя непретенциозно Стела.

Тя е майка на две деца и дружно със брачна половинка си Здравко вземат решение да основат платформата за майки и баби (и дядовци) Rent-a-baba. Първите - които все по-често се нуждаят от помощ в развъждането на дребните си деца, а вторите - които от време на време, затиснати от самотност, желаят единствено да поговорят с някого - да опишат приказка, да изпекат курабийки или просто да подържат за ръка дребното дребосъче на път за близкия парк. Така се ражда планът за баба чартърен.

В онлайн платформата Rent-a-baba майки търсят баби (или пък обратното), които да вземат детето от учебно заведение, да поиграят с него у дома, да му сготвят или да прочетат някоя книга. А за какво не и да изплетат ръкавици или да изпратят домашно сладко или компот от село. Възможностите са безчет, а искащите - от ден на ден и от цялата страна. Засега - в 21 града. Трудностите раждат решения Проектът Rent-a-baba започва като план преди повече от година. В края на 2022 година концепцията на Стела и брачна половинка й Здравко печели третото място в състезанието " Най-добър млад бизнесмен на Пловдив ". Благодарение на премията от 3000 лева двамата обезпечават финансирането на уеб страницата. При приемането на чека тогава Здравко споделя, че концепцията е на брачната половинка му, а той е подсигурил техническата част - безспорно значима част от реализацията на плана. Стела пък, която тогава е на церемонията с новороденото си бебе, споделя, че с малко дете не е елементарно, без значение от това дали бабите и дядовците са наоколо. Без подозрение компликациите раждат новаторски и потребни решения.
За Стела планът е идея и това проличава от упоритостта й да помогне на повече хора. Източник: Rent-a-baba Реклама
" Идеята за Rent-a-baba се зароди по време на коронавирус, когато всички останаха с децата си затворени у дома. Аз можех да работя от вкъщи и детето в никакъв случай не ми е пречело - тогава първото ни дете беше на три години и за мен нямаше разлика, само че хората към нас бяха доста затруднени - някои от тях не живеят в родните си градове и няма на кого да разчитат ", споделя Стела. От концепцията до реализацията обаче минава съвсем година и платформата действително започва преди към два месеца - 7 октомври 2023 година " Сайтът може да не е това, което на мен ми се искаше да бъде, само че работи и доста хора ни се обаждат, с цел да кажат, че са си намерили баба. В София да вземем за пример всичките ни баби са заети ", споделя тя. Единствената отрицателна противоположна връзка от старта на платформата досега е била от една доста смутена майка, която се оплакала, че всички възрастни дами, които е потърсила от София, са заети. Затова от Rent-a-baba й предложили да опише тъкмо какъв човек търси за своето дете и обявата й да бъде включена в раздела " Мама търси баба ". Намери ме, наеми ме Екипът на Rent-a-Баба няма отношение към съответните финансови ангажименти сред страните, пишат основателите на платформата. Без значение дали претендентът ще получава възнаграждение, или ще предложи своята компания безплатно, ние се надяваме, че няма да получи отношение като елементарен чиновник, допълват те. И въпреки всичко предизвестяват: " Ако намерите човек, който ви допадне, и желаете да употребявате услугите му за почасова или целодневна грижа, или даже единствено да поеме уговорката да води или взима детето от учебно заведение, добре е да се придържате към някои съществени правила за гарантиране на сигурността на вашето дете. " Част от тях са свързани с настояването на спомагателна информация за лицето (вкл. и такава, която да послужи на способените органи при съществуването на проблем), възможното подписване на цивилен контракт и други

Основните категории в Rent-a-baba са:

Баба ще ви сготви - опция да поканите баба в дома си или да ѝ осигурите нужните артикули и на път за у дома да си вземете поръчаните ястия. Баба ще ги гледа - тук ще откриете доста възрастни дами, които на драго сърце ще прочетат приказка, ще опишат история, търпеливо ще играят " Не се сърди дребосъче ". Баба ще изпрати - ръкавички, терлици, шалове или просто плодове и зеленчуци. Бизнесът и баба - тук са добре пристигнали притежателите на бизнес, които с наслада биха обособили местенце, където баба и дядо да четат приказки и да се занимават с децата на своите клиенти или чиновници. Мама търси баба - не откривате подобаващия човек или той сега не е разполагаем? В тази категория може да напишете тъкмо от какво имате потребност. От мама за мама - периодично повтаряне в гледането на децата, против възнаграждение или връщане на услугата - " От мама за мама " ще одобри всички, които не откриват своята баба или просто търсят нови благоприятни условия.

Всички регистрации в уеб страницата минават през Стела - хората й пишат, обаждат се и тя основава профилите им. Това се прави, от една страна, поради функционалността на самия уебсайт, а от друга, с цел да се избегнат злоупотреби на хора, които не са баби и дядовци и изобщо не се приближават до тази възраст. " Искахме да реализираме обществения резултат - всяко дете да си има баба, а всеки уединен възрастен човек да има топлината на дете, даже да не е неговото внуче. Искахме да създадем тази връзка. Затова всичко минава през мен, единствено аз се занимавам с това ", споделя Стела. Как съумява? " С предпочитание. На мен това ми е идея. Аз съм имала шанса да израстна с баби, моите деца имат баби, дори имат прабаба и прародител, и желая по някакъв метод да споделя това ", добавя тя. Да, гратис е " Хората ни споделяха, че в случай че имахме предприемачески детайл, в действителност щяхме да спечелим първото място в състезанието на община Пловдив. Но ние не бяхме финансово насочени и не искахме да печелим от това и по тази причина взехме третото място ", споделя Стела. А стартирането на плана се отсрочва с към година, тъй като е трябвало да бъде учредена фондация. " Имаме дарителска сметка, в случай че някой в миналото желае, може да се включи. Ще проуча опциите на другите стратегии, по които вероятно бих могла да аплайвам, а задачата е да подобря опциите на уеб страницата. Бюджетът от 3000 лева, на който платихме и налог от 10% стигна за това, което сме създали сега. Поискаха ни 30 000 лева за това, което си представях, а ние се справихме със доста по-малко. Затова чакам или някой програмист, който доста обича баба си, да се включи, или пък някой предприемач да помогне за нашата идея. А до момента в който това стане, ние ще поддържаме Rent-a-baba със лични средства ", обобщава Стела.
Реклама
И е безапелационна: " Да взимаме пари от някого за услугата? Абсурд! Тя е безусловно безвъзмездна, никой не печели от това с изключение на самите родители, възрастните хора и несъмнено, децата. Не мога да си показва, че ще вземем пари от някоя майка, която може да купи с тях играчка на детето си, или пък от някоя стара дама, на която ще й трябват за медикаменти ", споделя Стела. И добавя: " Докато мога и имам сили, всичко ще продължи да бъде гратис. Защо ли? Защото е за хората и по този начин би трябвало да бъде ", споделя тя. И добавя, че въпреки и другарски доста хора са й казвали, че не се гледа с положително око на безплатните неща, тъй като постоянно се търси уловката. " Е, тук измама няма ", безапелационна е Стела.

Сухата статистика демонстрира, че единствено през 2023 година неприетите в детски градини и ясли деца в София са към 8000, като броят им в последните години е съвсем постоянен. Проблем, въпреки и не с подобен огромна обсег, има и в други градове на страната, а решение в обозримо бъдеще няма. " Много е тъжно, когато на някого му липсва нещо - няма си баба (или пък тя е далече) или пък някоя стара жена желае да се грижи за дете, а си няма или е в чужбина да вземем за пример. Майчинството и моите деца доста ме трансформираха. Не желая пари, такси или някаква облага. Искам просто светът да стане едно по-хубаво място за тях и за всички. Нищо друго ", обобщава Стела Балджиева. А ние й стискаме палци.
Свързани публикации Чиновници в остатък 22 май 2020, 13:39 Персоналният код за информации в Национален осигурителен институт към този момент може да се получи по електронен път 1 април 2020, 15:41 Държавата готви " бърза писта " за наемане на 170 000 млади безработни 28 януари 2020, 14:27
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР